Siri satu: Laskar Pelangi

Sebuah novel kemanusiaan yg menghidupkan semula sebuah kenangan lama, kenangan zaman anak-anak, zaman sewaktu cita2 melampaui segala kemungkinan angan2 yg mampu terwujud. Zaman sewaktu imaginasi masa depan melangkaui pola pemikiran yg waras, sebuah mimpi indah yg diwarnai dengan gelak tawa realiti.

Kisah persahabatan 10 orang anak kampung yang sangat miskin, tersangat miskin sehingga tidak dikenakan peraturan memakai uniform sekolah krn tiada kemampuan menyediakannya, sangta miskin sehingga dinding bangunan sekolah Muhammadiyah mereka ditopang kayu untuk mengelak dari roboh, sangat miskin semiskin kampung tempat tinggal mrk sendiri, tetapi langsung tiada menyamai kekayaan jiwa anak2 ini: laskar pelangi

Paling menyentuh hati pastilah tidak lain tidak bukan kisah anak kecil bernama Lintang yang amat genius, yg seharian berbasikal yg digilirkan dgn ayahnya yg bekerja nelayan, berulang-alik 20 km setiap hari utk ke Muahmmadiyah, saban waktu juga dalam perjalanan terpaksa duduk sebentar menunggu buaya2 kampung melintas laluan ke sekolahnya.  Tetapi kekentalannya tidak tergugahkan dek buaya2 ini. Setiap hari dia menyongsong basikal yg lebih besar dr tubuhnya itu ke sekolah utk menimba ilmu. CIntanya pada ilmu sgt tinggi sehng sanggup juga berbasikal ke sekolah walaupun sehingga terlambat dan hanya mampu menyertai mata pelajaran terakhir iaitu pelajaran nyanyian. Kegeniusannya mengatasi seantero nusantara. Bidang yg plg dicintainya pasti fizik dan matematik, mengira dngn hanya memejamkan mata dalam2 sebelum membuat semua mata terpana dan lidah2 terjuih dgn ketepatan jawapannya.  Juga pengetahuan dalam ilmu am, geografi, sejarah, dan juga pengetahuan islamnya yg amat mendalam, menjangkaui mana2 pemuda seusia dengannya. Watak ini utk aku yg juga pencinta ilmu sangat mengesankan, sampai tak tertahan air mata bila Lintang akhirnya terpaksa meninggalkan sekolah setelah ayahnya meninggal dunia. Nasib anak orang miskin, tidak terbela. Kematian ayah Lintang bererti dia menggalas tanggungjawab utk menyuap makan adik2nya dan datuk-neneknya yg tua dan uzur, memaksanya meninggalkan bangku sekolah utk terjun ke dunia kerja. Sedih sekali.

Tak kurang menyentuh rasa juga adalah Mahar yg amat genius, segenius Lintang, cuma dalam bidang berbeza iaitu kesenian. Sangat lucu bila sekolah Muhammadiyah yg amat miskin tak upaya menyediakan baju seragam sekolah itu mampu memenangi piala utama dalam karnival antara sekolah2 dek kerana geniusnya Mahar memadukan kemiskinan dgn kreativiti. Bermodalkan daun2 pokok, dia menciptakan satu koreografi terindah yg tak pernha dilihat penduduk Belitong sehingga semua yg menyaksikan jadi khayal dan larut dalam seni cerita yg Mahar rekakan. Walaupun menahan pedih telinga dimarahi rakan2 yg diikatkannya buah pokok gatal utk menjadikan mereka lebih semangat sewaktu menampilkan persembahan tanpa pengetahuan mereka, usaha dan kenakalannya itu berhasil sehingga nama Mahar masyhur semasyhur-masyhurnya.

Dan juga semua ahli Laskar Pelangi: Ikal, Sahara, AKiong, Samson, Syahdan, Kucai, Trapani, Harun

MAsing2 dengan keunikan yg mencuit hati dan menggarit rasa, dan pasti, menghidupkan cita2 agung zaman kecil2 dahulu.

0 Responses to “Siri satu: Laskar Pelangi”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Dakwah kita diam dari bicara, riuh dengan kerja.
Sesekali kita bersuara, biarlah ia menggegar jiwa.

Sebarang artikel di sini boleh disebarkan insyaAllah

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 10 other followers


%d bloggers like this: