Archive for September, 2009

ghuzwatul fikr

Sedang bertungkus-lumus menyiapkan slides untuk pengisian ghuzwatul fikr esok, insyaAllah.
Kerja last2 minute begini memang tidk bagus, semoga Allah mudahkan.
Mengapa saya memilih tajuk ghuzwatul fikr untuk dibentangkan? Adakah kerana saya sudah settle bab2 serangan saraf ini? atau adakah saya rasa saya cukup bagus dan baik utk membentangkannya?
tidak sama sekali.
seorang kakak memberi pesanan yg cukup baik: sampaikanlah dengan niat menyedarkan dan membetulkan apa yg terang dan nyata, bukannya setakat membentangkan abhan semata2.
mari saya upgradekan lagi: insyaAllah saya akan bentangkan supaya saya sendiri faham dan praktiskan.
Allahua’lam

Advertisements

dilema fotografi seorang wanita islam

Bismillah hirrahmanirrahim
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Amaran! Artikel ini mungkin menjadi sangat kontroversi. Haruslah membaca dengan hati yang terbuka, letak dahulu pendapat peribadi/ilmu fiqh yg anda tahu ke tepi sehingga tamat membaca artikel ini. penulis pula menimbulkan isu ini untuk menambah ilmu atas kesedaran kejahilan diri penulis, membincangkannya,dan bukan atas niat menegakkan benang yang basah.

Penulis adalah seorang pencinta fotografi. Sebenarnya bukan fotografi sahaja, penulis mempunyai kecenderungan yang besar terhadap seni; baik muzik, seni lukisan, dan penghasilan karya2, semuanya jatuh dalam ruang lingkup minat dan hobi penulis.

Mengapa penulis mencintai fotografi: kerana penulis menghargai nikmat kehidupan, bagi penulis setiap foto mempunyai cerita dan kisah unik tersendiri yang harus diabadikan. Kisah2 ini wujud atas suasana yg tercetus sewaktu foto dirakamkan: kisah suka, duka, tangisan, air mata, jerih payah kehidupan, kepelbagaian bangsa,kepelbagaian cita rasa, pengalaman mencuit hati, insiden yang hanya berlaku sekali, ragam manusia, warna warni kehidupan yg bila dirakamkan menjadi nostalgia yang tersemat indah buat selamanya, biarpun asal suasana gambar adalah kesedihan.

Keduanya, penulis gembira untuk berkongsi kegembiraan ini dengan orang2 yg penulis sayangi, iaitu ahli keluarga dan teman2 rapat. Penulis mahu nostalgia2 ini kita kongsikan bersama supaya kenangan2 ini tidak tinggal dalam sanubari penulis sahaja, sebaliknya kita ketawakan, kita senyumkan, kita tangiskan bersama2.

Dan ini, menjadi pencetus kontroversi kerana penulis menguploadkan gambar2 ini ke dunia maya, lebih spesifik lagi ke facebook.

Baru2 ini dan juga sebelum2 ini penulis menerima teguran. Jazakillah khair kepada yg menegur, tetapi penulis kecewa kerana teguran ini tidak lengkap, separuh2 sahaja (apa perinciannya? apa dalilnya?). Isunya tidak lain dan tidak bukan adalah kerana dosa yang MUNGKIN timbul dari gambar2 yg diupload. Tak mahulah penulis berselindung2, lebih baik berterus-terang sahaja, isunya ialah dosa timbul apabila wajah2 wanita muslim diletak di alam maya dan dilihat oleh kaum lelaki sehingga menimbulkan perasaan2 yg tidak sepatutnya. Isu kedua adlah gambar2 yg diletakkan ada yg tidak sesuai untuk tatapan umum kerana ada aksi2 yg memalukan dan menjatuhkan maruah seorang wanita muslim.

jazakillah khair sekali lagi atas yg menegur, ia betul2 membuatkan saya berfikir dengan mendalam apakah selama ini saya telah menjebakkan diri dalam dosa. Nauzubillah hi minzalik, kalau benar begitu, tolonglah jelaskan kepada saya dengan mendalam, supaya tanpa teragak2 saya mengubah semuanya.

Sebelum itu, saya hendak menjelaskan mengapa saya menggunakan medium facebook untuk meletakkan gambar. Bertentangan dengan pendapat sesetengah orang bahawa facebook adalah satu dalang perosak keimanan orang2 Muslim, saye berpendapat sebaliknya, atau lebih tepat lagi saya berpendapat, facebook itu hanyalah sebuah alat, yg menentukan dosa pahala, peningkatan atau penurunan iman itu ialah bgmn individu menggunakannya.

Adalah salah sama sekali bagi yg beranggapan menguploadkan gambar di facebook seolah2 memberi peluang kepada seluruh dunia utk menatap gambar2 tersebut. kalau saya hendak berbuat begitu saya perlu mengupload gamba2 di website seperti flickr atau photopages di mana siapa2 yg mempunyai akses kepada alamat situs itu boleh menatap gamabr2 tersebut. atau lebih dahsyat lagi, kalau saya hendak gamba2 itu menjadi tatapan semua orang saya boleh menjualnya di banyak situs2 yg menyediakan khdimat penjualan dan pembelian gambar2. Tetapi tidak dengan facebook, kerana facebook menyediakan kapasiti untuk privasi yang bagus. Semua gamba2 yg saya uploadkan saya terhadkan untuk tatapan circle of friends saya sahaja, bermakna, hanya orang2 yg saya kenal pasti sebagai friends sahaja boleh mengakses gamba2 tersebut. malah page saya itu sendiri hanya boleh diakses oleh org2 yg saya luluskan sbg kawan2 saya sahaja, bukan utk tatapan sembarangan orang. Sebab itu saya memilih facebook, dan sebab itu saya tidak mahu membuka akaun di flickr dan sbgnya, atas dasar saya hanya mahu kongsikan gambar2 ini dengan kawan2 saya sahaja.

masalah timbul kerana dalam circle of friends saya ini bukan kawan2 perempuan sahaja. dan saya akui, perkara ini telah lama juga menghantui fikiran saya.

Saya akui juga, facebook dengan sangat cemerlangnya menyediakan option untuk kita memilih siapa yg layak untuk melihat gambar2 ini dengan pemilihan peringkat individu, maksudnya saya boelh pilih satu demi satu kawan2 yg saya mahu untuk dia tatap gambar2 ini. Tetapi oleh kerana kawan saya sangat ramai + keremehan + kemalasan + saya eprcaya kawan2 lelaki saya baik2 belaka + saya sangat percaya most of the time hanya org2 yg terlibat dalam gamba2 itulah yg akan plg bersemangat utk melihatnya dan tidak berapa menarik perhatian org2 selain mereka maka saya telah TIDAK menggunakan pilihan ini. InsyaAllah, selepas ini, selepas menerima teguran, saya akan berusaha sedaya upaya untuk menggunakan option yg telah disediakan oleh facebook ini.

tetapi saya percaya, masalah berikutan tindakan ini akan timbul juga.

Masalah seterusnya yg ingin saya bincangkan ialah apa yg dikatakan sebagai gambar2 yg tidak ‘appropriate’. Pada saya isu ini sangat subjektif. Untuk isu2 yg subjektif begini, mana mungkin dapat saya puaskan hati semua orang? Orang yg menegur mengatakan ada gambar2 yg tidak layak menjadi tatapan umum, tapi bila saya lihat semula gambar2 yg saya uploadkan bisikan hati saya mengatakan ianya adalah ‘ok’. Percanggahan ini tidak lain adalah kerana apa yg ‘ok’ di mata saya mungkin ‘tidak ok’ di mata orang lain. Walaupun begitu, saya tetap gugurkan beberapa keping gambar yg saya rasakan ‘mungkin tidak ok’ di mata2 individu2 tertentu. (ni dah jatuh tak ikhlas ni eh?)

Untuk rekod, gambar2 yg saya rakamkan pada hari raya yg baru berlalu sahaja berjumlah hampir 400 keping semuanya. tetapi yg saya uploadkan berjumlah sekitar 100 keping. 3/4 telah saya gugurkan. kebanyakannya adalah kerana kualiti gambar yg teruk, tetapi banyak juga saya gugurkan kerana mmg tidak layak disiarkan kerana ternampak aurat ataupun terdapat aksi2 yg berlebihan (sama ada yg disengajakan mahupun yg tidak disengajakan). Di sini saya ingin mengambil kesempatan ini untuk memberi peringatan kepada org2 lain, baru2 ini saya ada terjumpa beberapa keping gambar saya yg tidak menutup aurat dengan sempurna, diuploadkan ke facebook oleh orang lain, ada antaranya menyebabkan saya benar2 terkejut kerana saya tidak sangka orang itu tergamak menguploadkan gambar seperti itu.

Nah, di sini orang boleh menggunakan hujah saya ini sendiri untuk melibas saya kembali. kalau saya boleh merasa begitu tersinggung atas gambar2 saya yg diuploadkan oleh org lain, maka adakah saya tidak memikirkan perasaan org lain tatkala saya menyiarkan gambar mereka?

Sebagai manusia biasa yg penuh kejahilan dan kelemahan, saya akui mungkin saya ada terlepas pandang isu ini. tetapi saya telah berusaha untuk memilih gambar2 sebaik mungkin, Soal aurat ini menimbulkan dilema yg agak dahsyat juga pada saya. tetapi jika saya hendak memilih gamba2 individu2 yg betul2 menutup aurat dengan sempurna, maka beberapa keping sahajalah yg akan terupload. Ini adalah kerana individu2 sendiri banyak ATAS PILIHAN sendiri tidak menutup aurat dengan sempurna. Contohnya ada yg memang tidak memakai tudung atau memakai lengan pendek atau tidak melabuhkan tudung, jadi tolong beritahu saya apa saya harus buat? Jika saya gugurkan gambar2 mereka, maka terhilanglah niat asal saya yg mahu berkongsi kisah asam garam kehidupan dengan teman2 rapat. Seterusnya tologn jelaskan aksi bagaimana yg dikatakan sebagai ‘tidak appropriate’ kerana sememangnya saya jahil tentang ini. adakah aksi yg paling maksimum yg boleh diletakkan adalah senyum sahaja? adakah apabila ada sedikit sahaja aksi pergerakan dalam gambar itu seperti membuat peace atau melambai tangan maka ianya jatuh tidak appropriate?

seterusnya melalui pembacaan terhad saya, banyak pandangan2 individual baik dari lelaki mahupun perempuan mengatakan tidak boleh menguload gamabr2 wanita untuk tatapan umum kerana jika menimbulkan perasaan2 dan keinginan2 yg bukan2 dari lelaki yg melihat maka di situlah terbitnya dosa. Maka adakah ini bermaksud tidak boleh langsung meletakkan gambar2 perempuan? Adakah ini bermaksud dengan menguploadkan satu gambar perempuan jatuh dosa ke atas si pengupload gambar biarpun tidak diketahui sama ada gambar itu dilihat lelaki atau ada menimbulkan perasaan2 begitu?

soalan saya, bagaimanakah kita boleh pasti ITU yang akan berlaku? saya setujui mencegah itu yang terbaik, tapi dalam konteks fotografi di manakah kita letakkan garis pemutusnya? adakah tidak boleh meletakkan langsung gambar kerana dikhuatiri ada orang lelaki yg gatal miang akan mendownload dan menyimpan gambar perempuan yg dia sukai atau ada yg akan asyik menatap wajah yg sama berulang2? bagaimana jika sebenarnya tidak ada yg berbuat begitu, malah tidak timbul pun isu2 seperti ini? adakah kita menidakkan fotografi perkongsian gambar atas perkara2 yg belum pasti berlaku?

Kata orang, susah2 tinggalkan sahaja hobi ini demi menjaga iman, tetapi saya rasa kalau aya tinggalkan hobi ini dan diamkan diri takkan menyelesaikan isu umat. Akan ada orang2 lain yg terus menerus menguploadkan gambar2 ‘tidak appropriate’ lagi, maka saya ingin menggunakan peluang ini untuk bertanyakan pendapat, dan meluaskan ilmu mengenai fiqh fotografi dalam islam. Minta tlg siapa2 yg arif sila tampil ke hadapan dan beri penjelasan, kerana islam itu indah, dan Allah suka akan keindahan. Dan keindahan ini sukar ntuk dibuang dari diri manusia, baik si kafir, mahupun yg beragama islam.

Saya ada juga cuba2 mencari maklumat mengenai status fotografi dalam islam, dan saya dapati terdapat banyak khilaf. Ada ulama yg mengharamkan terus fotografi, ada ulama yg mengatakan ia harus selagimana niatnya bukan untuk dosa atau keburukan. Ada juga ulama mengatakan haram mengambil gambar yg tidak menutup aurat, ttp saya tidak jelas, adakah haram secara total, maksudnya tidak boleh ambil gambar kawan2 yg bukan beragama islam sebab of courselah mereka selama2nya tak akan menutup aurat dan gambar kawan2 muslim yg tidak menutup aurat, ataukah hanya haram apabila gambar tidak menutup aurat ini hanya kepada mereka yg sebenarnya menutup aurat di luar gambar itu?

sekali lagi, saya rasa sudah tiba masanya untuk org2 yg arif janganlah menyembunyikan diri lagi dan mengambil sikap menegur separuh2 jalan sahaja dan menyebabkan orang2 yg jahil hukum agama seperti saya terus terpinga-pinga.

sekali lagi, bukan cuba untuk menegakkan benang yang basah.

dan minta maaf juga sekiranya artikel ini mengguris hati siapa2, niat saya tidak lain adalah untuk membetulkan apa yg salah, sama ada di pihak saya sendiri atau di pihak orang lain, cuma mungkin cara saya yg kasar dan sinis ada menggurisi hati sesetengah orang. that is just me. terimalah kelemahan diri ini.

*plan tindakan kepada siapa yg cerdik IT (bukan saya, saya lemah bab2 IT ni):
Ada yg bagi cadangan wujudkan network sisters sahaja di facebook supaya kelak gambar2 ini boleh diakses oleh org2 yg berada dalam network ini sahaja, dengan itu menendang keluar hak semua lelaki2 dari menatap gambar2 ini, but does that really solve the problem?
Bagaimana jika ada network member memilih untuk mem’public’ kan gambar2 ini? adakah ia menimbulkan dosa kepada si pengupload?

Peringatan(tazkirah) buat diri sendiri:
Semasa di zaman seorang khalifah islam (dah tak ingat dah sapa), ada seorang tukang jahit menanyakan kpd seorang ulama (tak ingt jugak) ttg statusnya yg bekerja sebagai tukang jahit kpd seorang yang zalim, maka adakah dia terjatuh dalam kategori orang yg zalim juga? Jawab ulama itu, bahkan yg menjual jarum kepadanya juga jatuh dalam kategori orang yg zalim.

MasyaAllah, Astagfirullah, Nauzubillah hi min zalik.

Adakah status tukang ambil gambar dan pengupload gambar sama seperti status tukang jual jarum? Minta tolong beri penjelasan supaya kita sama2 membersihkan diri dari dosa dan siksa neraka Allah s.w.t.

Belajar dari alam

Minggu ini adalah minggu yang paling sibuk sekali buat saya. Dan saya pun bertanya, mengapakah Allah mentakdirkan supaya banyak2 perkara baik yang penting, yang menyerabutkan kepala, yang memenatkan, yang membahagiakan, yang memerlukan pengorbanan masa, yang memerlukan konsentrasi perlu berlaku serentak?
Kemudian saya terfikir jawapannya:
Saya tak perlu buat kalau saya tak mahu buat, tetapi saya memilih untuk melakukannya. Semoga Allah mudahkan sgl urusan.

Selamat Hari Raya

Seorang wanita telah datang berjumpa Saidatina Aisyah r.a. Dia memberitahu Aisyah bhawa hatinya keras, bagaimanakah dia boleh melembutkan hatinya? Jawab Saidatina Asiyah, banyakkanlah mengingati mati. Selang beberapa masa, anita itu datang kembali bertemu Aisyah untuk mengucapkan terima kasih kerana pesannya itu sangat berkesan.

Salam hari raya aidilfitri semua, esp untuk ibu dan ayah. mintak map segala dosa dan kenakalan selama ni. Dosa kalau boleh mmg tak nak buat dah, nakal tu belum tentu ;P along, alib, aas, aqisz/angah mintak maap banyak2, esp alib and aas yg asyik meminta dan menunggu2 souvenir dari ausie; insyaAllah! juga kepad asemua pakcik makcik, sanak saudara. kepada semua kawan2;16th batch semesti, taylors’ 05, kawan2 di newcastle, kawan2 di mana sahaja, maaf zahir batin saya ucapkan. teristimewa kepada cameronians: marlynna, ina, wani, yana, shue, marni, izyan; u guys are the best; terima kasih atas segala2nya terutamanya kerana memberikan sinar bahagia dalam hidup, salam hari raya, maaf banyak2 segala yg mengguris hati.

Dan perhatikanlah makananmu!

Di dalam Al-Quran Allah menyebutkan berkali-kali peringatan dan pesanan untuk kita ‘memerhatikan’ makanan kita. Mengapa Allah Menyuruh kita berbuat begitu? Apakah yg begitu besar dan penting yg ada pada makanan sehingga perlu untuk kita perhatikan?
Saya tidak tahu tafsir sebenar kepada ayat ini.
Tetapi semenjak dua menjak kebelakangan ini saya banyak berfikir tentang makanan, sementelah sekarang ini bulan puasa dan tidak lama lagi hari raya akan tiba, soal, perbincangan, perdebatan, perkelahian, musyawarah mengenai makanan ini memang sangat giat berlangsung setiap hari.

Saya banyak menulis tentang tips2 dan pengalaman saya untuk menurunkan dan menjaga berat badan, di bawah tab “life”. Saya akui, saya mulai menjadi cerewet mengenai soal makanan ini sebaik mengetahui dengan mendalam tentang persoalan makanan. iaitu makanan mana yang baik untuk tubuh dan kesihatan, dan makanan mana yang tidak elok utk tubuh. Sebelum itu saya tidak pernah fikirkan soal makanan, saya makan sahaja apa2 yg saya rasakan sedap. Ditambah dgn minat dan kecenderungan saya kepada makanan2 berlemak dan manis, dalam masa singkat sahaja saya mula berasa hairan, mengapa berat saya bertambah dengan mudahnya jika saya tidak bersenam? Mengapa ada kawan2 saya yg beratnya tak pernah2 berubah pun?

Saya mula menyemak apa yg saya makan dan membuat homework, saya mulai mengappreciate apa itu kalori dan kilojoule. Juga perbezaan besar anatar saturated fat dengan unsaturated fat. Makanan yg mana tinggi kolesterol yang mana rendah kolesterol. Belajar apa itu ‘low dan high GI food’. Maka saya membuat perubahan besar dalam pemakanan saya. (Sila rujuk tab “life” untuk detail lebih lanjut) Kini berat badan saya stabil dan tidak lagi mudah naik mendadak dalam masa yg singkat, hanya dengan mengawal pemakanan! Iaitu saya mengenal pasti makanan bagaimana baik utk tubuh i.e. tidak tinggi lemak, gula, etc. Lebihkan buah2an dan sayuran, tinggalkan makanan tidak elok seperti instant noodle (sangat tinggi saturated fat!!), kawal ‘craving’ dan sebagainya.

Baru-baru ini saya telah ditrigger untuk berfikir, jika impak makanan yg kita makan begitu besar terhadap jasad fizikal kita, maka pasti, dan amat pasti, makanan yg kita berikan kepada jasad roh kita juga mesti mempunyai impak yg besar terhadap iman. tidakkah begitu?

Dalam hidup ini, segala yg berlaku pasti ada sebabnya. Begitu juga untuk mendapatkan kesejahtreaan iman, mesti ada sebab nya!
Iman bukan diperoleh seperti dialog2 dan adegan2 cliche dalam drama2 Melayu separuh islam separuh barat, yg mana iman itu diperoleh tiba2 sahaja hanya disebabkan satu insiden berlaku, selalunya kemalangan atau kematian orang yg tersayang. Apa impaknya kepada masyarakat? Ia menyebabkan kita semua PERCAYA bahawa iman itu haruslah DITUNGGU sampai Allah beri pada kita. Memang betul ada banyak firman Allah yg menyebut bahawa petunjuk Allah itu diberi hanya kepada orang yg layak, tetapi ini tidak bermaksud kita tidak perlu berusaha!

Perhatikan makanan. Sepertimana makanan yg tidak elok boleh membawa mudarat kepada tubuh, begitu juga makanan hati atau makanan iman. Jika kita asyik suapkan benda2 yg tidak elok kepada hati kita, maka rosaklah ia, dengan cepatnya. tetapi jika kita sentiasa memberi makanan yg baik kepadanya dan menolak makanan yg buruk2 insyaALlah akan terpeliharalah iman kita.

Kata2 seorang kakak beberapa tahun lalu masih terngiang2 lagi di telinga saya, ” Untuk berubah menjadi baik, yang pertama haruslah menolak dan membuang segala jahiliyah dalam diri”

Memang benar kata kakak ini, kalau kita berterusan terbelenggu dalam perkara2 jahiliyah (selain dari islam) yang melalaikan dan merosakkan, contonhya lagu2, movie2, website2, gambar2, aktiviti2, bagaimanakah hati kita akan jadi baik?. Analoginya seorang yg gemuk yg cuba menguruskan badan, jika berterus2an makan makanan2 yg menggemukkan, akan jadi kuruskah dia?

Wallahua’alam bissawab. Perhatikanlah makanan jasadi, tetapi yg terlebih utama, perhatikanlah makanan ruhi. Buanglah yg buruk, dan gantuilah ia dengan segala yg baik2 sahaja. Susah. Memang susah.
Sesungguhnya ALlah melihat usaha, bukan natijah.

Selamat berbuka puasa.

Azam saya Ramadhan ini ialah untuk cuba membuang segala jahiliyah sedaya upaya supaya hati saya akan bergemerlapan seperti permata yang bersinar terang. Amin.

“Maka hendaklah manusia itu memperhatikan makanannya” (80:24)

Cerpen: Guru ibarat lampu jalan

masuk kali ini sahaja sudah dua kali Rahim dipanggil ke bilik pengetua. Alasannya sama: ditegur kerana suka mengajak para pelajar melakukan aktiviti luar kelas yang tidak perlu. sejak pertama kali menjejaki sekolah ini dengan gelar guru mata pelajaran fizik, dia sudah perasan ada mata2 yang tidak senang dengan perubahan2 yang cuba dibawanya. hai..susah juga nak jadi cikgu ni, bukan setakat menghadap kerenah budak2, malah orang2 tua bangka juga.

Rahim melangkah menuju ke kelas 5 Aurora. Ini lagi satu masalah, kelas ini bukan calang2 kelas. Terlalu ramai manusia2 hebat dikumpulkan dalam kelas ini. Ada kaki pukul, ada kaki ponteng sekolah, ada mat romeo, mat lembut pun ada. Rahim tidak kisah ditempatkan di kelas ini, malah dia sangat2 bersyukur kepada Allah s.w.t kerana ditempatkan di kelas ini kerana pada dia, inilah peluang dan ruang yang cukup luas yg Allah bukakan untuknya bagi menyeru dan membetulkan anak-anak hebat ini, supaya mengalirkan kehebatan mereka di tempat yg betul. malah rahim memang menantikan cabaran ini, supaya dia dapat menolak dirinya untuk berusaha bersungguh-sungguh sampai dia tidak larat, untuk menegakkan kalam Allah, untuk menyemaikan benih iman, untuk mendorong manusia sama2 bergerak di atas siratal mustaqim.

2 hari lepas Adnan melempar botol tepat kena pada kepalanya.nasib botol plastik air mineral. Minggu sudah nyaris2 dia tersembam ke lantai semen akibat Abu yg tiba2 tidak ada angin tidak ada ribut menjulurkan kakinya sewaktu rahim sedang bergerak dari depan menuju ke belakang kelas. Bulan lalu dia terima surat dari ‘teruna misteri’ yang ingin berkenalan dengan lebih rapat dengan dirinya. Tak perlu bersuluh pun rahim tahu itu tulisan siapa.

Cumanya Rahim lega, sikap anak2 ini bukan ditujukan pada dia seorang sahaja, malah cikgu2 lain juga. Tapi Rahim kecewa, guru2 lain kebanyakannya sudah berputus asa dengan anak-anak ini. ramai yang buat acuh tidak acuh sahaja terhadap mereka. kalau homework tak dibuat dibiarkan, kalau gagal ujian bulanan pun dibiarkan, kalau ada wajah tak muncul2 tak dipedulikan, kalau ada yg nak tidur, nak bersms, nak keluar ke tandas tak masuk2 balik, nak dengar ipod, nak melukis, nak menyanyi, nak apa pun sewaktu kelas berjalan dibiarkan sahaja. Ini tidak lain tidak bukan kerana mereka tidak peduli akan masa hadapan anak-anak ini. Mereka cenderung menumpukan perhatian pada anak-anak dalam kelas2 cemerlang, dididik, dibelai, diasuh ibarat menatang minyak yg penuh. Bagi kelas 5 Aurora, mereka pulangkan apa yg berlaku terhadap anak-anak itu sendiri, kata mereka, “Dah diorang yang tak nak belajar, buat apa kita susah2 paksakan juga” atau “dah diorang memang nak menjahanamkan masa depan sendiri kita nak tolong macam mana?”

rahim bersabar. Dia tahu, batu yang keras kalau dititis air setitik demi setitik lama2  batu itu lembut juga. Lagipun Rahim sudah alah bisa tegal biasa dalam dunia menyeru dan mengajak manusia kepada kebaikan. Dia sudah tidak kenal erti putus asa. Kerana Rahim tahu, usaha menyeru ke arah kebenaran itu hukumnya wajib, dan dia juga tahu, sesungguhnya hati-hati itu dipegang oleh Allah s.w.t, dan dia yakin kalau dia berusaha keras pasti pertolongan Allah akan sampai, bukankah Allah telah berfirman “Fainnamal us riyusro” ? Dia pasti, pada setiap kesusahannya yg sedang dia tempuhi ini pasti akan ada bantuan dari Yang Maha Mencipta.

Maka atas dasar itulah, pada setiap qiyamullail nya, rahim tak henti2 merintih dan berdoa kepada Sang Kekasih, agar melembutkan hati anak2 ini, agar Sang Kekasih bersimpati kepada dirinya dan kepada diri anak2 ini. Dia juga berdoa, dan berjanji kepada Sang Kekasih dia akn berusaha dan terus berusaha membentuk dan mendidik anak2 ini sehingga mereka akan jadi cemerlang, malah sampai menjadi pejuang2 fi sabilillah yang bahkan lebih hebat dari dirinya sendiri. Demikianlah doa Rahim saban malam tak kenal henti. Sungguh rahim percaya doanya akan didengari dan akan dikabuli. dan apabila mereka bertanya tentangKu, maka katakanlah bahawa Aku dekat. Aku kabulkan permintaan orang2 yg berdoa apabila mereka berdoa. hendaklah mereka memenuhi perintahku, dan beriman padaKu, mudah2an mereka diberikan petunjuk” (2: 186)

————————————————————————————————————————————————————————–

Petang itu rahim menerima pelawaan Cikgu Din untuk membawanya berjalan2 ke tepi pantai. Sebelum2 ini pun sudah ramai cikgu2 lain mempelawa untuk menunjukkan tempat2 menarik di kawasan ini, cuma masa sahaja yg selalu tidak mengizinkan. tapi petang itu beria-ria benar Cikgu Din mengajaknya, siap nak belanja makan Ikan bakar dan otak2 lagi. Maka tak dapatlah Rahim menolak kerana dia pun sudah lama teringin benar nak makan otak-otak percuma.

Lewat petang itu mereka bersembang2 di pesisir pantai. Rupa2nya cikgu Din ada soalan terbuku yang sangat2 ingin ditanyanya kepada Rahim.

“Dari mana kau dapat semangat yg sangat tinggi untuk mengajar?”
“Semangat yg tinggi? Tak adalah semangat sangat, biasa2 sahaja. Sama macam cikgu2 yg lain juga”
“Tak, kau lain dari cikgu2 yg lain. Kau tahu, kau lah satu2nya cikgu yang mampu bertahan dengan perangai budak2 kelas 5 Aurora tu. Cikgu2 lain tak sampai 2 minggu dah luntur semangat dah nak mengajar mereka. Tapi kau tidak! sudah 3 bulan aku tengok kau masih bersemangat lagi, kadang2 aku tengok budak2 tu pun dah mula naik hairan, sebab mereka dah biasa dengan cikgu2 yg tak pedulikan mereka, bila kau tak putus2 mengajar mereka dengan semangatnya, aku lihat mereka pun mula tercengang. Apa rahsia kau?”
“Betulkah kau mahu tahu?”
“Iya, betul aku mahu tahu. Sebab aku tak faham, kenapa kau bersemangat sangat membuat sesuatu yg aku rasa sia-sia. Budak2 tu memang dah tak ada masa depan rahim, mereka tak ada semangat untuk belajar, asyik bergaduh, asyik digantung sekolah, malah ramai yg dah dibuang pun. Mereka tak pedulikan diri mereka sendiri rahim, mereka cuma mahu sijil SPM supaya senang dapat kerja, itu sahaja. Kenapa kau beria-ria sangat nak menolong orang2 yang tak mahu ditolong ni? ”
“Baiklah, kalau kau mahu tahu, rahsianya ialah sebab aku belajar dari burung pipit”
“Haa????”

“pernahkah kau dengar kisah burung pipit wahai Din yang budiman? Biar aku ceritakan. Kisah ini tentang burung pipit pada zaman nabi Ibrahim. Aku pasti kau tahu kisah nabi ibrahim cuba dibakar oleh kaumnya kerana asyik menegah mereka dari menyembah berhala malah mengutuk2 dan merosakkan pula berhala2 mereka itu.  Maka mereka pun menyediakan api yg sangat besar dengan Nabi Ibrahim diletakkan ditengah2 api yg marak itu dengan tujuan supaya baginda akan terbakar dan musnah. Tapi dengan izin Allah, menjadi sejuklah api itu dan Nabi Ibrahim pun terselamat. Itu kisah yg kita semua tahu. Tapi tahukah engkau, sewaktu api sedang marak menyala dengan gahnya, di atas kepulan asap yg menjulang, ada seekor burng pipit yang sangat kecil berulang2 kali lalu di atas api itu sambil menuang air yg dibawa dalam paruhnya yg kecil. ini dilakukannya berulang2 kali tanpa jemu dan tanpa lelah. haiwan2 lain berasa hairan lalu bertanya apa tujuannya berbuat begitu, bukankah mustahil api itu dapat dipadamkan dengan air sesedikit itu? Senang sahaja jawab burung pipit, “Sekurang-kurangnya, jika aku ditanya di hadapan Allah kelak tentang apakah yg aku lakukan sewaktu Nabi Ibrahim dibakar aku boleh katakan bahawa aku sudah pun berusaha”..

to be continued..

p/s: yes, you are right this is definitely cerita Gokusen yang telah diislamkan. =)

Keruh

Keruh
Dengan banyaknya peristiwa2 tidak diingini berlaku sejak akhir2 ini sungguh menggugah keimanan.
Apa kan tidaknya, hati itu kan sebuah bekas yang menadah segala curahan yang diterima.
Kalau yang dicurahkan itu hitam belaka maka hitamlah hati itu. kalau yg dicurah itu putih bersinar belaka maka kemilaulah hati itu.
…iza solahat solahal jasadukulluhu..
hati itu juga boleh diibaratkan sebagai mesin basuh, sepatut2nya ia membasuh segala kekotoran yang terlekat pada pakaian yang mengisi mesin basuh itu. Tapi untuk tujuan ini, mesin basuh berkehendakkan pencuci baju, yang bersih lagi membersihkan untuk ia gunakan bagi mengembalikan kesucian dan keharuman pakaian. Tapi kalau yg sentiasa dicurah ke dalam mesin basuh itu ialah kotoran jua, maka mustahillah dapat ia mengembalikan kesucian dan keharuman pakaian, malah semakin mengotori pakaian yg sudah sedia kotor.

dan itu lah yg telah berlaku pada hati ini, sejak akhir2 ini. keruh.


Dakwah kita diam dari bicara, riuh dengan kerja.
Sesekali kita bersuara, biarlah ia menggegar jiwa.

Sebarang artikel di sini boleh disebarkan insyaAllah

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 9 other followers