Archive for July, 2009

Kenapa saya mahu jadi orang kaya

Cik Seri, 25 tahun:

Saya mahu jadi orang senang. Ups, ada beza ye, antara orang senang dengan orang kaya. Orang kaya tu maksudnye betul2 kaya lah ye, harta berjuta2, saya tak mahu jadi orang kaya, cukup jadi orang senang sahaja, maksudnye rumah banglo sederhana besar, kereta dua bijik, jenama tempatan pun tak ape, mampu beli brg2 yg selama ni saya teringin nak beli; handbag, makeups, kasut, baju, etc. Makan pun kalau boleh sentiasa cukup, once in a while mampu makan dekat restoran mahal, setahun dua kali cukuplah, dengan suami dan anak-anak. Dan at least setahun atau dua tahun sekali mampu pergi melancong ke luar negara dengan keluarga, saya memang teringin sangat nak melancong ke seluruh dunia, so kalau dapat pergi different places every year tu kira ok lah. Owh yea, dan mesti mampu juga utk pergi haji sekali dan umrah beberapa kali, dan of course, mesti ada peruntukan untuk derma kepada rumah anak2 yatim etc, hidup ni kenalah berbakti kan.

Cik Ros, umur 24 tahun:

Saya mahu jadi orang kaya, yaitu sampai jadi taikun di Malaysia ni. Saya nak membina empayar perniagaan kalau boleh sebesar empayar Syed Mokhtar AL-Bukhary, atau lebih hebat lagi menandingi RObert Kuok dan Ananda Krishnan. Katakan apa sahaja, bukan setakat beli Newcastle United, malah saya boleh beli individu-individu dalam mana2 pasukan gergasi itu sendiri, setakat David Beckham, petik jari sahaja. Urusan seharian saya nanti dalam lingkungan juta-juta dan billion-billion sahaja, saya mungkin tak kenal lagi duit 1 rinngit atau 2 ringgit. Beli kompeni-kompeni atau syarikat2 nanti ibarat membeli donut di Krispy Kreme sahaja. Untuk apa saya jadi sekaya ini? Untuk kepuasan diri, kerana saya percaya saya boleh lakukannya, dan pastinya juga untuk tunaikan segala kemahuan yang saya mahukan. Bila saya telah mencapai peringkat financial freedom nanti, dengan senang lenang saya akan membina rumah2 bak mahligai di beberapa tempat paling ekslusif bukan sahaja di malaysia tapi juga di luar negara. Saya akan target dan beli kompeni2 yg saya rasakan akan dapat melipatgandakan lagi business saya, well, when you have the power to manipulate, why not use it? Contohnya saya akan beli KFC Malaysia dan mungkin McDonald dan Pizza Hut juge, sebab ramai org2 kite suka makan di situ, jadi pulangan yg saya akan dapat sgt menguntungkan, saya akan beli juga Astro, atau koman2 pun TV3 sebab di situ banyak pelanggan. Sebut lagi apa produk2 yg banyak pembeli di Malaysia, insyaAllah saya akan beli atau sekurang2nye jadi pemegang saham utama. Tentunya saya akan berderma sebanyak mugnkin utk org2 yg memerlukan, anak yatim, homeless, rumah kebajikan, etc. Yang plg penting, saya nak jadi sekaya ini utk membuktikan bahawa orang Melayu boleh setanding dengan bangsa2 lain dalam dunia perniagaan.

Cik Melati, 24 1/2 tahun:

Saya mahu jadi orang kaya, yang sangat kaya, yang hartanya bernilai berjuta2 atau berbillion mungkin, insyaAllah. Kemudian saya akan pulangkan harta2 ini secepat mungkin kepada Pemilik asalnya, iaitu Allah swt. Maka setiap kali  duit saya berputar (keuntungan masuk) saya akan putarkan juga pengembalian kepada ALlah. Dengan wang yang banyak ini sejumlah besarnya untuk tentera2 Mujahidin yg berperang di jalan ALlah, kalau saya tak dapat bersama mereka utk merasai syahid maka sekurang2nya biarlah saya menolong usaha mereka ini. Dengan wang ini saya mahu membuka ‘shopping complex ibadah’ di mana di dalamnya terdapat kedai2 seperti kebanyakan shopping complex, tapi bila azan bergema, kedai2 ini akan ditutup dan semua, mesti semua menunaikan solat berjemaah, baik yg non muslim atau non-practicing muslim mesti menghormati peraturan ini. Di shopping complex ini juga tidak ada panggung wayang atau pusat bermain snooker dan sebagainya, tetapi akan ada kelas2 agama di bilik2 multifunctions, akan ada surau yg besar dan selesa, dan semua pekerja2 yg bekerja di shopping complex ini akan diminta menghadiri sesi ‘penyucian jiwa’ sekurang2nya seminggu sekali. Kemudian saya juga mahu beli saluran tv terbesar di Malaysia, ataupun tubuhkan sendiri sebuah saluran tv saya sendiri yg mana penonton2 dihidangkan dengan rancangan hiburan yg mendidik jiwa dan menghampirkan diri kepada ALlah. InsyaAllah akan ada drama, realiti tv, nyanyian, konsert, namakan apa sahaja, tapi semuanya akan terlingkung dalam batasan syarak dan semuanya bermatlamatkan mengembalikan semua kepada kebenaran. Untuk itu juga saya akan pastikan saya akan membeli tenaga2 pakar yg akan menghasilkan kualiti media yg terbaik. Dengan wang ini juga saya akan salurkan kepada badan2 yg menganjurkan program yg bermatlamatkan untuk menarik masyarakat kepada Islam, program utk students waktu cuti sekolah, utk yg pulang bercuti semester dari luar negara, hatta utk pakcik makcik yg selau bertandang ke masjid sekalipun, biar program2 ini dapat dijalankan dalam suasana yg lebih selesa dan bayaran yg dikenakan kepada peserta dapat dikurangkan, dengan harapan lebih ramai akan menghadiri. Selain menaja program2 wang ini juga akan digunakan utk menaja sebarang keperluan lain dalam dakwah, namakan apa sahaja, membeli equipments seperti projector, laptop sampai membayarkan tiket kapal terbang pun, insyaAllah akan dilaksanakan. Selain itu, saya juga berhajat membuka/menaja sekolah2 islamik yg betul2 akan melahirkan pemuda2 yg hidupnya untuk islam. Bukan sekolah rendah sahaja, malah dari peringkat tadika sampai membina sebuah universiti yg tunjang utamanya ialah membentuk peribadi2 muslim yg sejati, bukan setakat melahirkan doktor, engineer, arkitek etc.

*karya ini terhasil dari angan-angan waktu demam. Tapi kalau kita nak merancang, rancanglah dari sekarang dan rancanglah untuk satu jangka masa panjang, jangan berhenti merancang setakat sampai menjadi doktor/specialist, panjangkan lagi rancangan, dan rancanglah untuk Allah, bukan untuk diri semata-mata.
Kita merancang, Allah juga Merancang, dan rancangan Allah itulah yg terbaik.

Advertisements

Berkenaan perpecahan

Pendapat 2 sen ku:

Berkenaan perbalahan/perbezaan pendapat yg dikatakan membawa perpecahan dan ketidak satuan, semakin dibincangkan semakin berpecah.
Kita semua ada hak untuk mengetahui. Betul.
Tapi yg lebih utama ialah terus bergerak dan bekerja.
Kalau asyik sibuk soal yg tak ada penyelesaian, siapa nak kerja?
Yang kedua, orang2 yg layak membincangkan soal pecah atau apa pun nak dipanggil ni ialah orang2 yg sudah bekerja sepenuh jiwa dan raganya sampai lelah. Kalau belum lelah maka eloklah bekerja sampai perpecahan itu menganggu kerja kita. Kalau kerja pun tidak perpecahan tu takkan melintang di tengah jalan pun (tak ada apa nak dilintangkan).

I Wish..

Duduk dan berfikir-fikir. Jatuh dalam angan-angan.

Aku harap nanti aku akan lulus periksa.
Aku harap aku akan cepat jadi doktor.
Aku harap nanti aku jadi kaya.
Aku harap dapat suami dan anak soleh.
Aku harap semua orang sayang aku.
Aku harap ada rumah besar.
Aku harap bila aku tua ada orang akan jaga.

Aku harap, bila aku mati, aku ditempatkan di tempat yang sederhana, sesuai dengan amalanku dan dosa2 ku yg mungkin sama banyak antara kedua2nya, jadi aku ini bail pun tidak, jahat pun tidak. ORang biasa-biasa saja, jadi aku harap, ALlah tempatkan aku di tempat orang biasa2, bersama Nabi dan orang soleh pun tidak, bersama Firaun pun tidak.

POM!

Tersedar dari angan-angan. Semua harapan lain insyaAllah tidak mustahil, tapi mana mungkin ada tempat untuk orang ‘biasa-biasa’ di akhirat kelak. Bukankah ‘pilihan’ yg ada hanya satu antara dua: Syurga atau Neraka, tidak ada pertengahan antara keduanya.

Jadi kalau aku pilih untuk jadi jahat maksudnya aku pilih neraka, kalau aku pilih baik insyaALlah tempatku syurga, tapi kalau aku pilih jadi orang ‘biasa-biasa’ yg baikku bercampur aduk dengan dosa, yg amalku terpalit kemungkaran, yg ibadahku bergaul dengan keinginan dunia, maka tempat aku nanti di syurga atau neraka?…betapa sungguh aku harap ada tempat pertengahan, malangnya tidak ada, dan tidak mungkin akan ada….

Yang terdahulu didahulukan (sambungan soal niat)

Hari ini adalah hari yg bersejarah untuk Syafinaz Mokhtar. Hari ini adalah hari graduasinya selepas 5 tahun bergelumang dalam bachelor of medicine. Yang lebih membanggakan, Syafinaz muncul sebagai pelajar terbaik tahun itu. Iman menghampiri Syafinaz selepas tamat majlis graduasi (ayat2 ni mmg simple habis + straightforward, nak bagi cepat sampai isi utama)

“Kak Naz, tahniah! Saya tumpang bangga dengan pencapaian Kak Naz”
“Terima kasih dik Iman”
“Kak Naz, saya sebenarnya dah lama perhatikan Kak Naz, dan sebenarnya saya teringin sangta nak jadi macam Kak Naz”
“Maksud Iman, nak jadi macam mana tu?”
“Nak jadi macam Kak NAz, menacpai tahap tertinggi dalam pelajaran dan membanggakan semua orang: ibu ayah, kawan2, org2 Melayu, Malaysia (sebab universiti ni universiti orang puteh), dan erm, agama juga”
“Oooo…tapi sebenarnya Kak Naz tak berusaha pun nak jadi pelajar tebraik ni, malah Kak NAz tak berniat pun untuk jadi pelajar terbaik”
Iman terdiam, dan mukanya berkerut. Syafinaz membaca kekeruhan di muka Iman lalu mengajaknya ke kafeteria utk sambung bersembang.

Small skim latte with no sugar, regular caramel latte~

“Jadi semua ni kebetulan ke Kak Naz? Kebetulan saje yg Allah berikan kepandaian yg lebih kepada Kak Naz sehingga Berjaya jadi pelajar terbaik?”
Syafinaz tersenyum sahaja, (tak pasti kerana kata2 Iman atau kerana enaknya kopi di tangan).

“Bukan kebetulan, tetapi nikmat kasih sayang Allah”
“Maksud Kak Naz?”
“Bila Kak Naz kata tadi Kak Naz tak berusaha, bukan maksud Kak Naz tak baca buku, tak study, bila Kak Naz kata Kak Naz tak niat pun utk dapat pelajar terbaik, bukannya bermaksud Kak Naz tak pernha fikirkan utk sampai ke tahap itu. Tapi maksud Kak NAz, niat dan cita2 Kak Naz yg paling atas dalam hidup Kak Naz bukan itu”
“Jadi apa cita2 terbesar Kak Naz?”

~ ~ Bening~ ~
“Cita2 terbesar Kak Naz ialah untuk Islam, dan niat tertinggi Kak Naz ialah redha Allah dan syurgaNya. Kalau Iman nak tahu, itulah rahsia kejayaan Kak Naz”
Tiba2 Syafinaz teringat peristiwa yg berlaku setahun yg lalu, bagaimana Allah melimpahkan kasih sayangNya kepada Syafinaz melalui seorang housemate yg mengingatkannya utk membetulkan niat dan meluruskan amal islaminya.

“Dulu, Kak Naz mmg bercita2 besar utk anugerah ini. Siang dan malam Kak NAz berusaha bersungguh2 utk mendapat gelaran ini. Kak Naz mahu Berjaya bukan utk diri Kak Naz, tapi utk Negara, bangsa dan agama juga. Kak NAz yakin Kak NAz boleh lakukannya, jadi Kak Naz gandakan usaha KAk Naz, tapi entah kenapa dalam hati Kak Naz selalu rasa tak tenang, bila buat sesuatu asyik rasa serba salah, bila bertemu dgn org2 puteh dalam kelas selalu rasa rendah diri tak semena-mena. Walaupun KAk Naz tak tahu apa masalahnya, tapi KAk Naz dapat rasakan yg ‘hati’ Kak nAz bermasalah. Sakit”

“Kak Naz teringat sabda Nabi, Kak Naz rasa Iman pun tahu, yg sebahgiannya berbunyi, (terjemahan) : Maka ketahuilah dalam jasad manusia itu ada seketul daging, jika baik daging itu maka baiklah keseluruhannya, jika buruk daging itu maka buruklah keseluruhannya. Ketahuilah bhawa daging itu ialah hati-iza solahat solahal jasadukulluhu, wa iza fasadat fasadal jasadukulluhu

“Kak Naz jadi takut, sebab Kak Naz dapat rasakan hati Kak Naz tak bersih. Tapi Kak Naz tak tahu di mana silapnya. Kak Naz cuba mnedekatkan diri pada Allah. Cuba fahami ayat2 Allah, sampai Kak Naz baca dan faham firmanNya dalam surah Ar-Ra’du ayat 11: Innallah hala yughayyiru ma bikaumin hatta yughayyiru ma biamfusihim-Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu selagimana mereka tidak mengubah apa yg ada pada diri mereka sendiri. Kak Naz dapat rasakan inilah dia jalan penyelesaian Kak Naz. Kak Naz perlu ubah apa yg ada dlm hati Kak Naz, kemudian barulah Allah akan tolong Kak Naz, tenangkan hati Kak Naz, mudahkan segala urusan Kak Naz”

”Tapi Kak Naz tak tahu apa sakitnya hati Kak Naz ni…..sampailah satu hari, Allah gerakkan hati seorang housemate Kak Naz ni utk berbicara dgn Kak Naz. Dipendekkan cerita, Kak Naz baru sedar, selama ni Kak Naz telah salahmenyusu prioriti dalam hidup Kak Naz. Kak Naz telah meletakkan pelajran lebih atas dari Allah! Iman tahukah apa maksudnya tu?”

Iman menggelangkan kepala.

”Maksudnya Kak Naz cuba menyamakan sesuatu yg berasal dari dunia ini, yg amat rendah nialninya di sisi Allah dengan kemuliaan Allah sendiri! Kak Naz beristigfar, dan bertaubat. Takut sangat kalau Kak Naz telah tanpa senagja syirik kepada Allah. Barulah Kak Naz rasa tersentap dgn niat dan apa yg Kak Naz percaya selama ni. Lagipun, ’Fainnal ’izzah lillahijamia (4:139), segala kekuasaan, kemegahan, kebanggaan, kemuliaan itu semuanya milik Allah. Tak berhak kita memuliakan sesuatu di atas dunia ini sama seperti kita muliakan Allah”

”Jadi apa yg berubah lepa stu Kak Naz?”

”Tak banyak sebenarnya. Maksud Kak Naz, dari segi usaha Kak Naz utk agama ini. Kak Naz masih lakukan perkara2 yg sama, tapi kali ini dgn niat yg labih jitu. Dan kali ni Kak Naz tak teragak2 lagi atau bersikap hipokrit apabila Kak Naz diperlukan utk agama. Sebelum ni adakalanya Kak Naz tak ikhlas pun buat sesuatu tu sebab fikirkan alangkah baiknya jika masa yg habis utk agama ni dapat digunakan utk study, tp Kak Naz buat jugak, kononnya demi agama, tapi Kak Naz tahu deep down Kak nAz tak sepenuhnya ikhlas lillah hitaa’la”

”Pelajaran Kak Naz tak terganggu ke?”

”Langsung2 tidak. Malah Kak Naz rasa study Kak Naz dipermudahkan Allah. Iman tahu kan firman Allah surah Muhammad ayat 7?”

Wahai org2 yg beriman, sekiranya kamu menolong agama Allah, nescaya Dia akan menolong kamu, dan mengukuhkan kedudukan kamu”

”Erm, tepat sekali. Kak Naz sangat yakin akan itu. Malah semakin banyak Kak Naz berusaha di jalan Allah, semakin mudah pula urusan hidup Kak Naz yg lain. Maksudnya bukan tiada masalah atau ujian langsung, ada juga, Cuma secara keseluruhannya Alhamdulillah dipermudahkan, walaupun sibuk Kak Naz sentiasa dapat cari masa utk study, dengan agama itu tetap nombor satu di hati”

”Akhir sekali, Kak Naz faham, apa pun yg kita buat, setinggi mana pun usaha kita, tetap akhirnya Allah Yang berkuasa menentukan natijhaNya. Tapi Kak Naz juga peracya Allah itu adil, dan akan Memberi atau Membalas kepada hamba2Nya sebanyak mana yg diusahakan.Jadi, salahlah kalau kita membelakangkan study kita kononnya utk agama dan pasti Allah akan Mnolong kita atas usaha agma kita tanpa perlu kita study sunggoh2. Itu salah. Yg betulnya ialah kita kena jadi bijak, oleh krn kita telah meletakkan agama di nombor satu, maka study kita perlu diacu mengikut acuan agama dan jadual agama, dan bukannya agama itu diacu mengikut jadual belajar kita”

(panjnag sangat dah ni. Simpulkan je lah)

Kesimpulan: redha Allah itu cita2 tertinggi. Syurga itu matlamat abadi.

berani

manusia itu berani kerana satu dari dua perkara:

1) berani kerana benar

2) berani kerana bodoh

soal niat masih belum selesai. kalau perlu belajar semula dari bawah ayuh kita lakukan sama-sama

“Sudah 4 tahun, tapi hati saya masih tak senang, masih keluh kesah”, begitu keluh Syafinaz padaku pada satu petang ketika kami menelaah bersama2.

“Apa maksud naz?” tanyaku, walaupun aku tahu, tanpaku bertanya pun dia tetap akan menyambung keluhannya sebentar tadi. Anggap ini sebahagian dari teknik untuk berbasa-basi dengan kawan.

“Sudah 4 tahun belajar medik, dah belajar berhempas-pulas, dah usaha sungguh2, tapi hati selalu rasa resah gelisah, selalu takut gagal, dan selalu tak yakin yg saya akan jadi doktor yg baik”
“Rasa resah gelisah tu akar umbinya mula dari mana?”
“Entah, kalau saya tahu puncanya pasti saya dah selesaikan, malangnya tidak. saya tak tahu apa lagi nak buat utk rasa tenang. Kalau nak kata hati tak tenang sebab malas belajar, tak juga, dah berjam-jam masa habis utk belajar, dah pergi semua lecture, dah cuba banyak bertanya, tapi….entahlah…”
“Herm….kalau awak tak kisah, boleh saya tanya sesuatu?”
“Boleh, tanyalah”
“Awak belajar bersungguh-sungguh sebab apa?”
“Sebab apa? Sebab saya nak jadi cemerlang. Kalau boleh saya nak muncul sebagai pelajar terbaik. Kemudian akhirnya saya akan keluar sebagai seorang doktor yg hebat, mampu merawat pesakit dgn baik, mampu menaburkan jasa yg sgt banyak kpd manusia lain..” kata naz dengan penuh semangat. Bening anak matanya meyakinkan aku yg kata2nya itu mmg tulus dan ikhlas.
“Oooo, baik sekali cita2 naz tu. Tapi……”
“tapi?….”
“Naz tak pernah rasa cita2 naz tu ‘penghalang’ kepada jiwa naz?”
“Apa maksudnya tu? Saya tak berapa faham..”
“Ok, mcm ni, naz percaya tak kalau kita sentiasa dambakan sesuatu yg besar atau susah, dan kita berusaha ke arah itu, segala2 benda2 kecil lain yg merintangi jalan kita akan nampak mudah?”
“Percaya kut. cuba bagi contoh”
“Ok, kalau mcm naz kan, katakan naz sangat2 cintakan syurga dan sangat2 inginkan utk masuk syurga, adakah di dunia ni naz akan teragak2 utk melaksanakan perintah ALlah dan jauhi laranganNya?”
“tidak sama sekali”
“Betul, kita akan rasa semua perkara yg Allah suruh sangat mudah dan ringan utk dilakukan. Masuk waktu solat je cepat2 kita bangun utk solat, mudah sahaja utk lakukan solat sunat, rasa ringan untuk berpuasa sunat, tak teragak2 utk bersedekah, betul tak semua itu akan jadi mudah?”
“Betul, saya setuju, tapi apa kaitannya dengan study saya?”
“Naz masih belum nampak lagi?”
….
“Cita2 itu adalah satu niat naz, dan apa yg menimpa kita tergantung kepada niat kita”
“Salahkah niat saya utk berjaya dalam pelajaran?”
“Tak salah”
“Jadi kenapa saya masih rasa resah gelisah?”
“Mungkin kerana Allah sayangkan naz”
“Saya semakin tak faham”
“Begini, maksud saya, mungkin Allah membolak-balikkan hati naz macam tu supaya naz fikir tentang niat naz, dan cuba besarkan niat naz”
“Besarkan niat? Tapi macam mana tu? Saya rasa niat saya ni dah sangat tinggi dah. Saya mahu jadi yg terbaik, supaya saya dapat berikan yg terbaik kepada org2 lain, bukannya utk diri saya sendiri sahaja”
“Bagaimana pula utk agama?”
diam

“Maksud awak?” mata Naz mula meredup..Aku tahu Naz seorg yg sgt bijak, sedikit sebanyak dia telah dapat membaca apa yg ingin aku sampaikan..
“Ayuh Naz, kita keluar, jalan2. Sambil tu kita boleh sambung sembang2”

Kami berjalan melewati lorong panjang di hadapan rumah. Waktu winter begini angin bertiup sampai dinginnya mencengkam tulang-temulang. Tapi hangatnya jiwa Naz yg cuba utk merenung diri petang itu menyebabkan Naz alpa dan tidak tergugah dek kedinginan itu. (Aku je yg terkutal-kutal menahan sejuk sambil menyeranah diri sendiri kerana memberikan cadangan sebernas itu)

“Boleh awak sambung terangkan pada saya apa yg awak cakap tadi?”
“Boleh, insyaAllah” (baca dgn suara sedikit tergigil) “Begini, kita sekarang sedang bicarakan soal niat. Dan niat itu ialah hatta apa sahaja yg terlintas di hati, inikan pula, seperti Naz yg telah menyematkan niat itu menjadi cita2 yg jelas dan bersungguh2. Tapi mungkin sebenarnya Allah mahu lebih lagi dari Naz. NAz pernah fikirkan bagaimana kita boleh niatkan usaha kita belajar medik ini sebagai satu usaha utk ‘membantu’ Allah?”
“Erm, selama ni, pada Naz, dengan merawat orang tu maksudnya Naz akan berusaha di jalan Allah lah, bukankah merawat org tu satu tugas yg mulia di sisi Allah?”
“Memang betul, tapi, Allah sebenarnya memberikan kita ruang dan peluang yg sgt luas utk bertindak secara serampang dua mata. Bukan sahaja utk merawat orang, tetapi juga membantu menyebarkan agamaNya”
diam sebentar, kemudian Naz bersuara semula..
“Maksud awak, sambil merawat orang sambil berdakwah”
“Tepat sekali”
“Kalau itu yg awak maksudkan, selama ni mmg saya dah niat macam tu. Saya mmg dah tanamkan awal2, sambil saya bekerja nanti saya akan gunakan peluang tu utk mengajak orang kepada islam dan mengingati Allah”
“Tapi adakah niat yg itu lebih besar dari niat yg naz sebutkan mula2 tadi?”

Naz diam. Aku pun diam.
Kami melangkah pulang ke rumah dalam diam.
Pulang ke rumah kami masuk ke bilik masing2. Secara tak sengaja aku terdengar Naz menangis di dalam biliknya. Alhamdulillah, sekarang NAz sudah faham.

Kesimpulan: Mari betulkan niat.
“Wahai orang2 yg beriman, sekiranya kamu menolong agama Allah, maka Allah akan menolong kamu, dan mengukuhkan kedudukan kamu” (47:7)

Siri Dua: Katibah Musim Sejuk

Ya Allah, jadikan aku pencinta masjid kerana di masjid itu keinginan duniaku lupus dan yg tinggal hanya kecintaan padaMu..

Ya Allah jadikan matiku nanti mati seorang syahid, kekalkan langkah kakiku sehingga aku jadi pejuang agamaMu yang bergolok gadai dengan harta hatta nyawaku sepertimana para kekasihMu yang terdahulu

“Sesungguhnya Allah membeli dari orang2 mukmin itu diri mereka dan jiwa mereka dengan memberikan mereka syurga. Mereka berjuang di jalan ALlah sehingga mereka membunuh ataupun terbunuh. sebagai janji yang benar, yang terdapat dalam Taurat, Injil dan Al-Quran. Dan siapakah yang lebih menepati janjinya selain ALlah? Bergembiralah dengan jual beli yang kamu lakukan itu, dan itu adalah kemenangan yang agung. Mereka itu adalah org2 yg bertaubat, beribadah, memuji (Allah), mengembara, rukuk, sujud, menyuruh berbuat makruf dan mencegah dari yang mungkar dan yg memelihara hukum2 Allah. Dan gembirakanlah org2 yg beriman” (9:111-112)

Dalam bait2 indah kalam Allah ini: Allah MEMBELI dari org2 mukmin itu diri mereka dan harta mereka…
Apakah sebenarnya yg dibeli oleh Allah?
Harta? wang? jawatan? Masa? Nyawa?
Bukan semua ini, kerana pada asalnya kesemua ini sememangnya milik ALlah, maka masakan Allah membeli sesuatu yg sememangnya milik Dia?

Yang sebenarnya, yang dibeli oleh ALlah, mengikut tafsiran, ialah KEBEBASAN MENENTUKAN APA YG KITA MAHU dan KEBEBASAN MEMBUAT PILIHAN. Inilah yg kita ‘jualkan’ kepada Allah.
Maka bilamana kita menjual 2 perkara yg kita miliki ini, maksudnya kita matikan segala keinginan diri kita dan kita hanya melaksanakan keinginan ALlah.

Contoh:
Waktu2 cuti begini, alangkah seronoknya dapat berjalan2 sekitar tempat2 peranginan yg menyegarkan dan menghilangkan kelelahan belajar. Itu keinginan kita, dan kita bebas memutuskan perkara tersebut utk dilaksanakan.
Tapi dalam masa yg sama kita diminta sewaktu cuti kita ini utk bertugas di jalan dakwah.
Lalu kita memutuskan utk melupakan angan2 bercuti dan berseronok demi menggalas beban di jalan ALlah.
Pada asalnya kita bebas utk memutuskan utk bercuti atau bekerja, tetapi kita ‘jual’ keinginan utk berseronok kita utk ‘membeli’ sesuatu yg berharga di sisi ALlah.

Belum cukup jelas lagi?

Dalam perang Badar, 313 sahabat yg berbaiah kepada Nabi untuk setia bersama baginda dalam perang tersebut walaupun tahu peluang untuk mereka menang dan kembali ke Madinah bernyawa sangat tipis. Lalu apa yg telah mereka ‘jualkan’ sebelum mereka menghantar diri mereka ke dalam perang badar ini?

Ya, mereka menjual nyawa, tetapi di sebalik nyawa yg dijual itu ada seribu satu keinginan yg turut terjual sama. Keinginan utk membesarkan perniagaan? Untuk berkahwin? Untuk menjaga orang tua? Untuk menyara keluarga? Untuk menuntut ilmu? Untuk menatap wajah org yg tersayang buat kali terakhir? Semua itu telah terjual. Dan mereka rela dan redha dgn penjualan tersebut, kerana bayaran dari jualan itu tidak tergambar mahalnya, iaitu syurga.

Syurga itu, digambarkan oleh Rasulullah (tak ingat matan hadis), satu meter perseginya (lebih kurg) sahaja adalah lebih baik daripada seluruh alam semesta ini dan seisinya. Seluruh alam semesta.
Bayangkan nikmat di dunia ini sahaja sudah cukup. Namakan sahaja, kereta Ferrari, nasi beriani, rumah banglo dua tingkat, pakaian indah termahal, ahli keluarga yg ramai, rakan2 yg mendampingi, harta yg melimpah ruah tak putus2, itu baru nikmat2 dunia sahaja, tetapi satu meter persegi di syurga ini lebih baik dari seluruh isi alam ini!
Tak hairanlah org yg betul2 mahukan syurga tak segan silu, tak teragak2 menjualkan segala keinginan hidup mereka utk mendapatkan syurga.

Syurga itu pula banyak tingkatan2nya. dalam sebuah lagi hadis Nabi, syurga itu ada seratus tingkatan. Apabila org yg terakhir dikeluarkan dari neraka dan hendak dipindahkan ke syurga (syurga tingkat ke seratus) dia ditanyai Allah apa yg dia mahukan. ..(tak ingt apa dia jawab)…kemudian Allah menawarkan kepadanya, mahukah kamu kekayaan seperti kekayaan raja yg plg kaya di dunia dahulu? Bahkan aku mahu, jawab lelaki itu. Mahukah kamu aku berikan 2 kali ganda itu? bahkan aku mahu. 3 kali ganda? 4 kali ganda? dan seterusnya, dan akhirnya Allah berikan kepadanya kekayaan 10 kali ganda kekayaan raja paling kaya di dunia, dan itu, hanyalah tingkatan yg terendah dalam semua tingkat syurga. MasyaAllah, jadi bagaimana kah nikmat di syurga pertama? Berangan dan bercita-citalah aku……

So kesimpulannya nak masuk syurga memang perlukan pengorbanan, dan penjualan tahap teragung iaitu menjual segala keinginan dan kemahuan diri kepada Allah. Sanggup ke? Sanggup ke? Kau sanggup ke Balqis? (usaha, usaha, natijah biar Allah putuskan..)


Dakwah kita diam dari bicara, riuh dengan kerja.
Sesekali kita bersuara, biarlah ia menggegar jiwa.

Sebarang artikel di sini boleh disebarkan insyaAllah

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 9 other followers