Tergantung niat..

“Jazakallah khair. Terima kasih Man sebab kau sudi untuk mendengar masalah ku”

Bayu petang mengelus-ngelus wajah dua orang pemuda yang bersahabat itu. Halim nampak muram sekali, tidak ceria seperti perwatakannya yang selalu. Lokman hanya menduga-duga kemelut di hati sahabat baiknya itu. Dia membiarkan Halim meluahkan  segala duka di jiwa.

“Kau tahu bukan tentang keluargku? Keluarga yang sudah tidak lagi boleh dipanggil keluarga. Yang sudah hancur.”

Lokman mengangguk. Sudah lama mereka bersahabat, segala rahsia dan cerita tidak ada yang tersembunyi. Keluarga Halim, pada Lokman adalah keluarganya juga. Dia tahu ibu dan ayah Halim sudah lama tidak sehaluan. sering bertengkar dan bertingkah suara. Akhirnya mereka memlih untuk berpisah. Halim anak sulung dari 5 beradik. Adik2nya masih kecil, masih belum mengerti sepenuhnya. Maka Halim memendam rasa kecewa sendiri. Dia jauh hati terhadap kedua orang tuanya.

“Aku…aku penat, Man. Aku dah penat untuk terus mengharap. Mengharap yang kedua orang tuaku akan berbaik kembali, yang keluargaku akan bersatu semula. Dulu aku tak pernah rasa penat begini, siang malam aku tak jemu2 berdoa dan memohon kepada Allah untuk kembalikan kebahagiaan keluargaku. Malamku tak pernah putus aku bangkit bertahajud, semata2 untuk memohon agar hati ibu dan ayah dilembutkan. Agar nasib aku dan adik2 tak terabai. Dan aku sangat yakin Man, aku sangat yakin dengan doaku, dengan tahajudku, bahawa Allah pasti berkenan mengabulkan permintaan ku yang satu itu. Aku yakin dengan kekuasaan Allah yang agung yang boleh melaksanakan apa jua, permintaan kecilku ini akan didengari.”

Lokman setia mendengar.

“Tapi itu dulu Man, semakin lama, semakin hari berganti, keyakinanku makin rapuh. bahagia yang kutunggu tak kunjung tiba, malah ibu dan ayah makin jauh. seperti mustahil aku akan kecapi bahagia itu. sekarang aku selalu berfikir, mengapa? mengapa Allah tidak sudi memperkenankan doaku? dimanakah silapnya aku? Apakah cacatnya tahajudku? kadang2 aku rasa, keimananku semakin tipis. tahajud yang tak pernah kutinggalkan semakin hari semakin culas aku lakukan. seakan2 kalbuku membisik, apa gunanya berdoa dan meminta jika tak akan dikabulkan?”

Khali. Lokman menarik nafas dalam2 dan menghembus panjang. Berat bebanan masalah yang dipikul oleh Halim terasa seperti terpikul di bahunya juga.

Mencongak sebelum berbicara. “Benar kata kau Halim, yang cacatnya, dan yang silapnya adalah pada tahajud kau itu”

“Maksudmu?”

“Cacatnya ialah kau meniatkan tahajudmu itu bukan kerana Allah, tapi kerana dunia!”

Lokman menyambung, “Manusia ni, apabila meletakkan tujuannya adalah dunia, memang akan cepat penat, cepat lelah. Jujur dengan ku, kau bangun tahajud semata untuk kebahagiaan keluargamu bukan? Dan bukan kerana kau cintakan dan rindukan Allah?”

Halim rasa terpukul. Memandang longlai ke tanah.

“betulkan niat dulu, Lim, sebelum apa2 yang lain. Luruskan hatimu, kita ni mencari redha Allah, bukan redha manusia. Hanya apabila redha Allah mendatangi kita barulah bahagia akan kita kecapi, biar sepahit manapun dugaan yang sedang kita lalui. Kau tentu masih ingat Lim, bila kita mengejar Allah dan akhirat, dunia dengan sendirinya akan mengejar kita, tetapi jika kita mngejar dunia, dengan sendirinya ia akan berlari semakin jauh dari kita.”

“dan bila kita terlalu mencari dunia dan meninggalkan Allah, maka butalah kita dari segala nikmat, hikmah dan limpahan kasih sayang yang Allah curahkan pada kita.”

“Halim, kembalilah istiqamah dalam tahajudmu, tapi niatkanlah kerana Allah. Aku pasti, kelak kau akan lihat betapa kau boleh malah mungkin telah mengecapi bahagia walaupun apa yang kau hajatkan tidak tercapai seperti yang kau mahukan.

———————————————————————————————————————————-

Hari2 seterusnya Halim terus bangkit menunaikan tahajudnya, tetapi kali ini dengan penuh rasa kecintaan kepada Allah, dan penuh pengharapan untuk memperoleh redhaNya. Semakin hari jiwanya semakin tenang, dan diresapi bahagia.

Dia sedar kini, walaupun perkara utama yang dihajatinya tidak tercapai, banyak rahmat dan limpahan kasih sayang yang dicurahkan oleh Allah. Semenjak ibu dan ayah berpisah, adik2nya yang dulu pemalas dan tidak pandai berdikari sudah pandai menguruskan diri, malah semakin rajin menuntut ilmu. Nyata, pahit yang melanda keluarga menjadi tarbiyah dan mendewasakan mereka semua. Halim sendiri, semenjak perceraian berlaku, dia menjadi lebih bertanggungjawab, dia sedar adik2nya perlu bimbingan maka dia mengambil alih tugas memimpin dan mendidik adik2nya. Mungkin sebab itu, jiwa kepimpinan tersemadi dalam dirinya sehingga dia kini diamanahkan dengan berbagai2 tugas kepimpinan.

Ibu dan ayahnya sendiri, lebih tenang hidup berasingan. Jika dulu mereka asyik bertengkar dan saling membuka aib masing2, kini mereka lebih tenang mencari jalan menemui Tuhan.

Nyata, bila Halim memerhati dalam2 di tahajudnya yang panjang, ternyata terlalu banyak hikmahnya dari apa yang berlaku, bahkan mereka sekeluarga menjadi manusia2 yang lebih baik dari sebelumnya. Terus menerus bahagia meresapi jiwanya….

————————————————–

Ayuhlah teman2, kita koreksi diri kita dan betulkan niat kita. Ibadah kita, kesungguhan kta haruslah kerana Allah semata2, jangan kerana dunia yang hina dina ini. Jika kita sentiasa mengharapkan dunia, maka sebab itulah kita menjadi orang yang mudah penat dan cepat berputus asa.

Allahua’lam.

 

0 Responses to “Tergantung niat..”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Dakwah kita diam dari bicara, riuh dengan kerja.
Sesekali kita bersuara, biarlah ia menggegar jiwa.

Sebarang artikel di sini boleh disebarkan insyaAllah

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 10 other followers


%d bloggers like this: