Akhlak itu apa yang terlahir secara spontan

Allah Maha Besar, Allah is the Greatest, thank you Allah. Izinkan hambaMu yang hina ini berbicara, semoga ia membasahi jiwa.

Definisi akhlak ialah sikap kita yang terlahir secara spontan.

Bagaimana cara kita bercakap, cara kita mengaddress orang lain, cara kita membalas budi, sebagainya.

maka, reaksi spontan kita apabila berdepan dengan sesuatu, juga memberitahu orang tentang akhlak kita.

kata2 seperti, ‘di luar sahaja jahat, di dalam baik’ mungkin agak sukar diterima setelah kita mengetahui definisi akhlak.

baru2 ini saya menonton sebuah filem pendek yang dibuat oleh seorang pelajar yang sebelum ini banyak menghasilkan filem2 pendek lain. saya sangat suka filem2 itu kerana sangat lucu. tapi filem yang terbaru ni agak mengguris hati para pendokong dakwah. boleh baca review yang dinukilkan oleh seorang ukhti ttg video itu di sini: http://laskarmentari.wordpress.com/2011/02/23/lawak-ke-tak-tak/

dan sungguh, hati yang terluka di atas jalan ini lebih kita cintai dari kegembiraan pada dunia yang hina dina. maka, silalah lukakan hati kami.

video boleh ditonton di sini: http://www.youtube.com/watch?v=yvCaAcoTUTg (sambil memohon ampun kpd Allah andai tindakan menyebarkan video ini dimurkai Allah)

tapi saya rasa ianya tidaklah lebih daripada sebuah luahan ikhlas seorang mad’u, yang harus diterima seikhlasnya.

ingat, reaksi spontan kita adalah gambaran akhlak kita.

——— satu sudut pandang ——–

dengan ikhlas, daripada video ini kita mengakui bahawa perjuangan kita banyak ternoda oleh masalah-masalah hati.

pertamanya, keterikatan kita kepada jemaah dilihat lebih menonjol daripada keterikatan kepada Allah dan Islam. Kehadiran kita dilihat seolah-olah hanyalah seperti sebuah organisasi terancang yang merancang pelbagai program2 baik. Kita dilihat sebagai sekumpulan manusia yang setia pada teman2 yang sama fahaman.

Ini tidak salah. tetapi kita mahu manusia merasai kasih sayang Allah, belai mesra Allah, cinta dan pengharapan yang diberikan Allah sebelum yang lain-lain. Kita mahu kehadiran kita membasahkan jiwa-jiwa manusia. Kita mahu manusia merasai betapa hidup di dunia ini hanya sia-sia dan kita sama2 mengejar akhirat. kita mahu bila manusia memandang wajah kita, dan mendengar kata2 kita, mereka teringatkan keesaan Allah.

Apabila nilai kebersamaan jemaah terlihat lebih ke depan daripada kebersamaan dengan Allah, pandangan manusia kpd kita mulai salah.

keduanya ialah sikap merasakan kita betul dan penyakit hati yang membuat kita ada rasa ‘sesuatu’ bila terlibat dengan jemaah lain.

saya sendiri mengakui adakalanya tertewas dengan penyakit hati dan bisikan syaitan ini. Bilamana kita berdepan dengan jemaah lain kita bersangka yang macam2; seperti pertanyaan mengapalah mereka ni tak mahu join kita saja, atau mengapa mereka mengambil sesuatu tindakan tertentu. dan paling teruk, terganggu emosi dengan perasaan marah, geram, dan penat bila berlakunya persaingan.

seolah2 ada satu pihak yang benar dan ada satu pihak yang salah. seolah2 kita memerjuangkan perkara yang berlainan. seolah2 kita bukan bersaudara,

maka berhati2lah, bila manusia mula melihat keretakan biarpun halus antara jemaah, maka pandangan buruk akan diterjermah.

satu lagi penyakit yang sangat merbahaya yang bisa meruntuhkan segala usaha ialah penyakit sombong: kepada manusia, lebih2 lagi kepada Allah.

kita masih ingat segala kenangan indah kita ditarbiyah dan dibawa mencintai Allah sesungguh hati kita. Kita ingat segala ilmu yang kita timba sedikit demi sedikit. kita terbayang perubahan diri kita juga sedikit demi sedikit. kita tersenuym pada segala memori kita di atas jalan ini, baik yang indah mahupun yang pahit.

tetapi kita tidak sedar, bilakah penyakit hati mula meresapi diri. kita mula merasakan betapa banyaknya ilmu yang telah bertambah. betapa banyaknya ayat alquran yang sudah dihafal, berapa banyaknya hadis yang boleh kita kupas. betapa tingginya mustawa kita. dan berapa bagusnya pakaian kita. dan betapa hebatnya kita membentangkan daurah.

di saat anda melihat orang lain dan merasakan anda bagus dan lebih dekat dengan Allah dan islam dari orang yang dipandang itu, ternyata hati anda telah penuh dengan kesombongan. di saat anda merasakan hanya orang itu dan orang itu dan orang itu perlu ditolong sedangkan anda merasa anda sudah tidak perlu ditolong, ternyata hati yang disangka murni telah berubah hitam.

kesombongan ini akan terserlah, dengan akhlak anda! yaitu segala sikap dan perbuatan2 spontan anda.

pada jelingan mata, pada perubahan suara, pada gerak tubuh, pada apa yang anda hindari, dan pada pemilihan kata.

maka kesombongan ini akan tertonjol di mata mad’u. dan mencacatkan segala usaha.

mungkin, inilah yang telah berlaku. sehingga terhasilnya video ini.

tidak ada perkara yang berlaku dengan kebetulan, maka dengarlah, Tuhan sedang berbicara dengan kita semua.

semua yang saya sebut di atas, adalah taubat dan keinsafan atas segala penyakit hati saya. semoga kita semua dibersihkan dari segala penyakit ini, dan bergerak menyeru manusia hanya kepada Allah.

Allahua’lam

 

0 Responses to “Akhlak itu apa yang terlahir secara spontan”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Dakwah kita diam dari bicara, riuh dengan kerja.
Sesekali kita bersuara, biarlah ia menggegar jiwa.

Sebarang artikel di sini boleh disebarkan insyaAllah

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 10 other followers


%d bloggers like this: