TAKDIR

Demi melihat temannya yang termenung jauh tidak berkedip mata, tersandar dengan wajah yang muram, bersendiri di bangku kafeteria itu, Rahimah menukar haluan langkahan kaki, supaya dapat duduk di sisi temannya itu.

“Assalamualaikum, Zar..apa khabar? Monyok je ni..?”

“Waalaikumussalam..Mah…”

“Tak makan? Kenapa monyok?”

Selepas diam beberapa ketika…
“permohonan aku untuk tukar tempat kerja ditolak lagi. Aku ingatkan kali ni dapat….diorang yang kata, kalau permohonan kali kedua biasanya lepas mudah..”

“tak apalah..insyaAllah pasti ada hikmahnya di kemudian hari..”

Diam. Dan keluhan.

“Mengapa Zar? Kau tak percaya pada takdir? Pada ketentuan yang Allah tetapkan? Kau tak percaya pada kebaikan yang Allah janjikan pada setiap keputusanNya?”

“Bukan begitu Mah. Tentu aku percaya kpd takdir, kpd setiap ketentuan Allah…Cuma aku terkilan…Aku dah buat begitu banyak persiapan Mah, sebab aku sangka kali ni aku akan dapat tukar tempat kerja..Aku sudah berabis banyak wang dan tenaga..Setiap hujung minggu berulang alik ke sana mencari rumah sewa, aku sudah putuskan pun rumah yang mana akan ku sewa, sudah mencongak laluan ke tempat kerja, survey keadaan di sana…”

“Lagi pula aku sudah terlanjur meyakinkan orang tuaku bahawa nanti aku akan makin dekat dengan mereka. Mereka pun sudah gembira..sekarang aku terpaksa lukakan hati mereka semula..”

“Yang paling penting Mah, semua perancangan aku hancur…Aku sudah berangan2, di sana segalanya lebih menyebelahi kehidupan peribadiku, mahupun tuntutan dakwah. Di sana semua kemudahan lebih baik, senang cari pengangkutan awam. Lebih dekat dengan ahli usrah, lebih dekat degan mad’u, di sini gerakanku agak terbatas. Di sana bandar besar, lebih banyak akses kepada teknologi, servis2 dan tempat2 menarik yang boleh melajukan lagi gerakan dakwah kita. Dan aku juga senang, dekat dengan ibu bapa, maka lebih mudah membahagikan antara tanggungjawab pd mak ayah dan kpd dakwah. Di sana juga, kerjaku lebih mudah, department di sana lebih besar, lebih ramai tenaga kerja, maka kerjaku nanti berkurangan….”  sedikit sebanyak ternampak sebirat kepuasan di wajah Zar kerana telah meluahkan apa yang terbuku di hati..

“Mah, aku percaya kepada takdir.kepada hikmah yang Allah sembunyikan…Tapi kita hamba yang hidup di muka bumi ini, kita yang punya perasaan ini…terjerat dalam realiti dan simpang siur kehidupan..”

Rahimah menyudahkan suapan terakhir mee goreng di hadapannya dan bersuara…

“Kau terlalu berpijak di bumi yang nyata Zar..”

“haa?” Belum pernah Zar mendengar respon yang sebegitu, malah terlalu kontradiks dengan nasihat2 yang diterimanya sebelum ini..

“Iya..kau berpijak terlalu kuat pada realiti…kaki kau terpasung di bumi..sebab itu kau susah menerima ketentuan Allah…Cuba kau lepaskan diri kau dari cengkaman dan pautan keduniaan ini..apungkan dirimu supaya kau hampir kepada Allah..”

Zar diam terpaku. Sedia mendengar nasihat anih dari temannya..

“Ramai orang mengakui rasa percaya kepada Allah, kepada segala takdirNya..tetapi hakikatnya mereka lebih terikat kepada dunia daripada Allah..Apabila mendapat kesenangan mereka sangat gembira..tapi bila ditimpa kesusahan, apabila yang dirancang tidak menjadi mereka mengeluh..Itulah tandanya hati mereka terikat kepada dunia..”

Serta-merta tafsir surah Al-Fajr menjelma di kepala Zar..(ayat 15-16)

‘Maka adapun manusia, apabila Tuhan mengujinya lalu memuliaknnya dan meberinya kesenangan, mka dia berkata, ‘Tuhanku telah memuliakanku’. Namun apabila Tuhan mengujinya lalu membatasi rezekinya, maka dia berkata, ‘Tuhanku telah menghinaku’

“Lebih2 lagi dalam urusan dakwah ini, kita harus sentiasa lepaskan ikatan2 keduniaan ini dari kita…Jika tidak gerak kerja dakwah kita sendiri pun akan terbelenggu pada ikatan dunia! Kita akan menyalahkan jarak yang jauh, kita akan menyalahkan teknologi yang terpinggir, kita akan menyalahkan mak ayah yang minta dilayan, kita akan menyalahkan kesibukan kerja..sedangkan hakikatnya kaki kita terpasung oleh realiti dan hati kita dibuai nafsu..”

“Zar, lepaskanlah dunia dari hatimu Zar…Bebaskan dirimu dari batasan2 dunia..Biar apa pun batasan dan halangan, ia tidak akan menggoyahkan langkahmu..”

“Begitu juga dengan hikmah..Zar, mungkin sekali hikmah pada setiap yang berlaku adalah ayat 2 dari surah Al-Ankabut..”

Serta-merta juga ayat itu segera muncul di minda Zar..

Apakah manusia mengira, bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanay mengatakan ‘Kami telah beriman’ sedangkan mereka belum diuji?

“Lagipun, apalah yang kita harapkan dari dunia ini…baik susah atau senang yang kita terima..nanti di akhirat bukankah kita akan terasa bahawa hidup di dunai ini hanyalah satu kehidupan yang amat singkat? Menagpa kita hendak biarkan diri kita diikat pada sesuatu yang hanya bertahan untuk sekejap masa?”

Dan (ingatlah) pada hari (ketika) Allah Mengumpulkan mereka, (mereka merasa) seakan-akan  tidak pernah berdiam (di dunia) kecuali sesaat saja pada siang hari, (pada waktu) mereka saling berkenalan..(10:45)

Zar mengangguk perlahan….

“akhir sekali Zar…kita hendaklah takut…takut sangat2 jika hati kita ini, jiwa kita ini, dan jasad kita ini…terikat kepada dunia. Takutlah kita kepada amaran Allah…takutlah andai sebenarnay kita ini hanay beralasan, lebih2 lagi menjadikan dakwah sebagai keluhan, sedangkan mungkin sebenarnya, hakikatnya ialah kita mencintai dunia lebih dari Allah, dan tak rela melepaskannya!”

‘Katakanlah, ‘Jika bapak-bapakmu, anak-anakmu, saudara-saudaramu, istri-istrimu, keluargamu, harta kekayaan yang kamu usahakan, perdagangan yang kamu khuatirkan kerugiannya, dan rumah-rumah tempat tinggal ayng amu sukai, lebih kamu cintai daripada Allah dan RasulNya, maka tunggulah sampai Allah memberikan keputusanNya’ Dan Allah tidak memberi petunjuk kepada orang yang fasik (9:24)

Zar kembali termenung jauh…Bagaimana aku boleh lupa kepada At-taubah?

0 Responses to “TAKDIR”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Dakwah kita diam dari bicara, riuh dengan kerja.
Sesekali kita bersuara, biarlah ia menggegar jiwa.

Sebarang artikel di sini boleh disebarkan insyaAllah

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 10 other followers


%d bloggers like this: