Rejuvenisasi

pesanan yang amat berharga:
sebelum cuba menyentuh hati, laksanakanlah solat taubat dahulu~

Allahurabbi,
Kita seringkali lupa, yang terpaling penting, dalam usaha menyentuh hati-hati manusia, adalah kejernihan hati sendiri.
Bukan setakat pemahaman yang mantap, atau semangat membara, atau pengalaman bertahun-tahun, atau kepetahan berkata-kata yang akhirnya akan menyentuh hati2 manusia, tetapi hati yang bertaut langsung dengan Allah yang akan mengalirkan siraman yang membasahkan hati2.

kadang2 kita terlupa untuk mengembalikan segalanya kepada Allah, Tuhan Yang Membolak-balikkan hati. sebab itu terkadang kita tewas dengan emosi, terjerat dengan mainan perasaan. kita mula berkeluh-kesah kenapa kita masih belum berjaya menyentuh hati2 yg ingin kita sentuh. kita mula bersungut tentang usaha2 yg tidak membuahkan hasil. mungkinkah semuanya sebenarnya adalah kerana kekeruhan hati kita sendiri?

Firman Allah: “Tidak. bahkan hati mereka telah diliputi oleh apa yang mereka kerjakan”

Mungkinkah dosa-dosa kita telah menyelaputi hati kita sehingga ianya menjadi gersang, lantas yang terucap dek mulut kita dan yang terpancar dari akhlak kita tidak membawa kebasahan yang bisa menyentuh hati2? kering-kontang.

Bukan sahaja tak upaya menyentuh hati2 manusia, malah hati yang gersang juga melahirkan jiwa yang lemah longlai. Mula lah berkira soal wang di waktu kesempitan. mula lah penat tak sanggup berjaga malam untuk syura. mula lah terkecil hati, terguris perasaan bila pendapat ditolak. mula lah bersangka buruk sesama akhawat. mula lah meletakkan alasan2 atas mana2 tujuan yg tak tercapai. mula lah culas dalam ibadah. Kerana hati yang gersang tidak menyediakan takungan kesedaran yang boleh menolak diri keluar dari kongkongan nafsu. terbelenggu.

Maka sebab itu, dalam apa jua keadaan, jernihkanlah hatimu. Bila mula terasa kekeringan jiwa, berzikirlah mengingati Allah. basahkanlah jiwa dengan ayat-ayat Al-Quran. walau sesibuk mana pun denagn urusan dakwah, curilah sedikit masa untuk mentadabbur Al-Quran. Gigihkan diri untuk bangun juga solat malam walaupun badan terasa lenguh-lenguh. Usahakan khusyuk dalam solat walaupun rasa macam hampir nak pitam kepenatan. Selitkan peringatan di celah2 kesibukan, yang terbaik adalah yang mengingatkan tentang mati, tentang syurga, tentang hidup yg abadi selepas ini. Mohon keampunan atas segala dosa. Apabila mula tersasar, kembalilah memautkan semula hati kepada Allah.

hanya dengan mengingati Allah akan mengembalikan kejernihan hati dan memberikan kekuatan untuk terus bergerak walaupun jasad sudah mahu mengalah.

“Sesungguhnya telah ada satu tanda (bukti) bagi kamu pada (peristiwa) dua pasukan yang telah bertemu (di medan perang); satu pasukan (orang-orang Islam) berperang pada jalan Allah (kerana mempertahankan ugama Allah), dan yang satu lagi dari golongan kafir musyrik. Mereka (yang kafir itu) melihat orang-orang Islam dengan pandangan mata biasa – dua kali ramainya berbanding dengan mereka sendiri. Dan Allah sentiasa menguatkan sesiapa yang dikehendakiNya, dengan memberikan pertolonganNya. Sesungguhnya pada peristiwa itu terdapat satu pengajaran yang memberi insaf bagi orang-orang yang berfikiran (yang celik mata hatinya)”. (3;13)

0 Responses to “Rejuvenisasi”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Dakwah kita diam dari bicara, riuh dengan kerja.
Sesekali kita bersuara, biarlah ia menggegar jiwa.

Sebarang artikel di sini boleh disebarkan insyaAllah

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 10 other followers


%d bloggers like this: