buat je

bahasa kepada iman ialah amal

jadi beramallah sebanyaknya untuk meluahkan iman, cakap dan tulis je x cukup

dalam beramal kita akan jumpa kekangan2; kadang2 kita rasa amal kita tu tak bagus, malu dilihat orang. kadang2 kita rasa malu sebab orang lain yang lebih muda buat lebih bagus, kita rasa malu sebab semangat kita tak setinggi orang lain, kita rasa malu sebab amalan kita tak seindah apa yg kita ungkapkan, kita rasa malu sebab di sebalik amal masih ada terpalit dosa, kita rasa tak selesa sebab kita rasa tak layak.

tapi dari semua rasa2 ini lah kita belajar. kita improvise. kita jadikan bekal pengalaman untuk hari esok. kita tinggikan iman.

so buat je. apa kekanagn2 yg timbul atau cakap2 orang atau kesilapan2 yg kita buat semuanya adalah sebahagian dari pembelajaran.

we make mistakes and so we learn

———————————————————————————————————————————————————————-

KUDA PERANG
Terbaca dalam sebuah blog seorang ukhti ni memanggil keretanya sebagai kuda perang. Wah, macam best!
Tak pernah pulak memandang kereta sendiri (named Zuhayr) sebagai seekor kuda perang, tapi skrg dah nampak relevannya.  Semoga banyaklah jasanya utk membantu amal saya.
Masa zaman rasulullah dulu pun para sahabat yg tak punya kuda sangat bersedih kerana dgn sebab itu kadang2 mereka x dapat menyertai misi2 peperangan di tempat yg jauh.

kuda perang yg bagus:
Apabila kita mendeclairkan kereta kita sbg kuda perang, maka sebenarnya kita telah menginfakkannya ke jalan dakwah. So kena bersedia berkorban duit minyak, km yang bertambah, accumulation of kerosakan terhadap kereta, pinjam kan dekat orang, duit yang keluar macam air utk maintenance.
So belilah kuda perang yang bagus, yg boleh tahan lama dan berkualiti tinggi.
jangan pula guna alasan nak zuhud, taknak  pakai kereta mewah2 so beli kereta ala kadar sahaja, sudahnya bila diperlukan utk dakwah tak boleh diguna sebab tak boleh jalan jauh, org nak pinjam pun x berani, dan asyik x available sebab rosak. Takut juga membahayakan nyawa org lain kalau kereta tu dah lama dan boleh rosak bila2 masa.
Bukanlah nak menunjuk2 kalau beli kereta yang bagus atau mewah, tapi if it is for the quality apa salahnya kan?
Luruskan niat, nak beli kereta yg bagus, mungken mahal siket, tapi insyaAllah boleh tahan lama dan selamat.

khas utk adik2 yg sedang berfikir2 utk membeli kuda2 perang😉

0 Responses to “buat je”



  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Dakwah kita diam dari bicara, riuh dengan kerja.
Sesekali kita bersuara, biarlah ia menggegar jiwa.

Sebarang artikel di sini boleh disebarkan insyaAllah

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 9 other followers


%d bloggers like this: