perkara yang menghancurkan semua kenikmatan dunia

ialah mati.

2 minggu berada dalam cycle ICU (intensive care unit) banyak mengingatkan tentang mati, dan betapa tak bergunanya segala nikmat dunia yang kita hirup. (wah, berbau radikal sangat!)
Saya melihat pesakit2 yg di ambang maut, yang kalau tidak ditempatkan di ICU ini, kalau tidak ditolong untuk bernafas, akan, dgn izin ALlah jua, meninggal dunia bila2 masa sahaja. Ada sesetengah pesakit sedar kembali selepas melepasi waktu kritikal dan kemudian beransur sembuh, tetapi ada sesetengah pesakit meniggal dunia di katil wad ICU.

Saya telah ikut, malah diminta untuk menjalankan ujian mengesahkan kematian seorang pakcik ni. Hari sebelumnya dia masih lagi bernyawa dan bernafas (dibantu oleh mechanical ventilation) tetapi pagi itu dia telah tiada.
Sejak beberapa hari sebelum itu saya telah memerhatikan pakcik ini, terlantar di atas katil, tidka sedarkan diri, fungsi badannya tergantung ada tiub2 yg disambung ke badannya, just to name them down: 1) Endotracheal tube 2) Central line 3) PICC line 4) Arterial line 5) Urinary catheter 6) Nasogastric tube 7) ileostomy bag (he is post subtotal colectomy) 8 ) TEDS sock, 9) ECG 10) O2 SAT
Membuatkan saya terfikir, kalau sayalah di tempat pakcik tu sekarang alangkah sedihnya! DAh tak tau sempat ke lagi nak berbuat amal kebajikan, sempat ke tidak nak bertaubat atas dosa yang bertimbun2, sempat ke nak minta maaf dgn semua orang, dah tak dapat nak bangun berzikir, bersolat apatah lagi, nak bersedekah, nak bayar hutang, nak doa banyak2 supaya dijauhkan dari neraka dan ditempatkan di syurga. tak sempat, dan tak boleh nak buat apa2. you are still alive, but there’s nothing else that you can do. mungkin kalau saya masih boleh berfikir waktu tu, saya akan menyesal tak henti2 atas kehidupan yg telah dibazirkan, now that death is so close.

hakikatnya bila di ambang maut, memang tak berguna segala kenikmatan dunia yg kita telah kumpul atau lalui kecuali amal2 kebajikan dan buah2 iman kita.

kita selalu impikan untuk lakukan bermacam2 perkara dalam dunia ni, dalam kehidupan kita, kita nak terjun bungee jumping, kita nak melawat eifel tower, kita nak main salji, kita nak makan makanan2 yg lazat, kita nak beli baju baru, kita nak jadi doktor, just to nama a few. bila kita dapat laksanakannya we felt like we have made an achievement in our life, tapi saat melihat pakcik itu terlantar menanti maut, saya pun terfikir segala yg kita katakan sebagai kejayaan2 dalam hidup itu akan terbang bagai debu saat kita menghembuskan nafas terakhir.

Maka atas apa2 yg kita lakukan, hatta bungee jumping sekalipun, harapnya ada buah iman yg hadir bersama (pandai2 fikir sendiri?) , spy yg kita lakukan itu akhirnya dapat membantu kita di asna, dan tidak hanya tertinggal did unia sbg nimat2 yg akhirnya terbang bak debu tidak bermakna.

~sigh..

susah sebenarnya nak convey apa yg dirasai dalam hati, words certainly cannot do justice, kena lalui sendiri baru dapat rasai yg sama.

Allahua’lam

0 Responses to “perkara yang menghancurkan semua kenikmatan dunia”



  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Dakwah kita diam dari bicara, riuh dengan kerja.
Sesekali kita bersuara, biarlah ia menggegar jiwa.

Sebarang artikel di sini boleh disebarkan insyaAllah

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 9 other followers


%d bloggers like this: