air yang tenang jangan disangka tiada buaya

Kata kakak, kalau kita tidak mengisi masa kita dengan sesuatu, maka sesuatu akan mengisi masa kita. Dan beberapa pihak sentiasa mengintai2 peluang untuk datang mengisikan kekosongan2 ini. Maka jika kita tidak gerakkan hati dan akal untuk mengisi masa, syaitan dan nafsu bertindak sebagai usahawan proaktif yang cepat2 datang menawarkan bisnes2 hiburan utk mengisi masa kita.

berada di malaysia dalam keadaan bercuti betul2 membuka minda terhadap perkembangan rakyat malaysia. rakyat kita dahaga. dahagakan sesuatu untuk diisi dalam hidup masing2. malangnya yang banyak datang mengisi hidup setiap dari kita ialah hiburan. saya pun hairan; hiburan di malaysia ini tak putus2. kadang2 ada yg sampai tak ada idea sampai keluar idea2 yg tidak senonoh atau melampau atau sekurg2nya merapu. yang peliknya ada sahaja yg mengikuti. ada sahaja sambutan. tak cukup rancangan2 di tv yang bermacam2, ada pula rancangan yang dibawa terus menemui penonton secara live. rancangan realiti tak usah kata lah, banyaknya tak terkira. apa rakyat kita ini tak ada kerja lain lagi kah selain masing2 sibuk masuk rancangan realiti sana-sini? cuba saya buat senarai siket ye: yang tengah meletop skrg ni ialah sehati berdansa, baru2  ini pencarian gadis melayu, pertandingan mencari mempelai of the year, akademi fantasia, one in a million, raja lawak, malaysian top host, penyampai ikon,bintang kecil rtm,  macam2 lagi. saya pon terfiker, kalau semua orang nak jadi penghibur sapa yg nak dihiburkan? oo…masing2 menghibur untuk sesama sendiri lah agaknya..

itu rancangan hiburan yg disediakan, ada pula hiburan2 yg kita sendiri boleh pergi cari. dari berpicnic ke futsal ke karaoke ke wayang ke teater ke macam2 lagi, sumber hiburan mmg tak putus. sebab itu lah saya katakan rakyat kita sangat dahaga. atas kedahagaan inilah, akan ada sahaja pihak yg sedia menyediakan hiburan. ianya adalah suatu bisnes yang sangat menguntungkan; bagi orang berseronok.

pada pendapat saya berhibur tidak salah tetapi kita punya matlamat yang lebih besar dalam hidup. tanya saja mana2 og yg beragama islam mesti tahu apa dia matlamat ini: iaitu menjadi hamba Allah yang taat melaksanakan perintahNya dan menjauhi laranganNya. Impian teragung kita adalah hendak mendapatkan rahmat ALlah dan ingin sampai ke syurgaNya.

tak percaya tanyalah siapa2 pun yg beragama islam, mesti sedar dan tahu akan hakikat ini. tapi persoalannya kenapa hidup kita tidak terisi dengan perkara2 yg boleh membawa kepada pencapaian matlamat ini? kenapa kita semua ralit dengan hiburan?

sebab akal tahu, tetapi hati tidak merasa..

yang kita dahagakan itu adalah kemanisan, tak disangkal lagi hiburan sentiasa memberikan kemanisan dalam hidup. sebaliknya kita tak merasa kemanisan dalam amal ibadah dan kebajikan walaupun kita tahu ianya baik. baru2 ini saya membaca sebuah artikel, untuk merasa kemanisan dalam beramal ibadah, sebenarnya ada beberapa peringkat yg perlu kita lalui sebelum mencapainya:

yang pertama, kita perlu tahu, maksudnya kita perlu ada ilmu. contohnya ambil ibadah solat, kita perlu tahu ilmu2 berkenaan solat, dai hukumnya ke syaat sahnya ke ukun2 pelaksanaannya dan sbgnya.

yang kedua kena ada kefahaman. faham mengapa perlu laksanakan solat contohnya. apa impak meninggalaknnya, apa ganjaran melaksanakannya. tahu sahaja tidak memadai, faham yg akan menggerakkan kita utk melaksanakannya.

yang ketiga ialah amal. maksudnya selepas tahu dan faham, kenalah kita laksanakannya. bila dah tahu solat itu wajib dan bagaimana melaksanakannya, dan sudah faham kalau kita tak solat betapa besarnya murka Allah dan betapa dahsyatnya balasan meninggalkannya maka jasad akan tergerak utnuk melaksanakannya.

yang keempat adalah mujahadah dalam melaksanakannya. bila dah tahu, faham dan mula mengamalkan kita kena bermujahadah, dan saya kira inilah peringkat paling sukar, untuk terus kekal bertahan melaksanakan apa yg kita telah ketahui. sebab itu ramai orang walaupun tahu betapa besarnya tuntutan solat tetap meninggalkannya, sebab tak dapat menghadapi ujian dan cabaran yg asyik datang yg menybabkan solat itu terasa sukar sekali.

yang kelima barulah kita sampai ke peringkat merasai kemanisan dalam ibadah itu. selepas mengaut ilmu, membina kefahaman, mula mengamalkan, bermujahadah dgn sepenuh jiwa insyaAllah akhirnya kita akan sampai ke peringkat di mana kita sendiri rindu akan ibadah itu, terasa ringan dalam melaksanakannya, merasa bersalah walaupun hanya terlewat sedikit, dan merasa satu kemanisan  tak terhingga dalam melaksanakannya.

contoh yang saya beri adalah solat, tapi sebenarnya tak kira ibadah apa pun, kebajikan apa pun perlukan kepada 5 peringkat ini. hatta dalam persoalan akhlak sekalipun. kalau kita seorang yg panas baran (hoho?) dan ingin menjadi seorang yg sabar begini juga yg kita perlu lalui.kalau kita ingin menjadi seorang daie dan merasai manisnya berjuang di jalan Allah, sama juga, kena ada ilmu, faham, amal, dan mujahadah.

berbalik kepada masyarakat, semua org islam tahu akan hakikat hari kiamat dan kehidupan abadi tetapi kita gagal merasai kemanisan dalam menempuhi jalan utk sampai ke matlamat itu. nyata sekali, tahu sahaja tidak cukup.mana amalnya? mana mujahadahnya?

bila pusing2 fiker2 balek semuanya kembali berbalik ke soal hati. hakikatnya untuk sampai ke peringkat mujahadah itu perlukan hati yang bersih, kerana hanya hati yg bersih akan menolak tuan punya diri untuk beramal dan bermujahadah. infact, kalau kita jahil pun, hati yang bersih akan menolak2 utk mencari kebenaran. akhir kata, ayuh bersihkan hati..

0 Responses to “air yang tenang jangan disangka tiada buaya”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Dakwah kita diam dari bicara, riuh dengan kerja.
Sesekali kita bersuara, biarlah ia menggegar jiwa.

Sebarang artikel di sini boleh disebarkan insyaAllah

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 10 other followers


%d bloggers like this: