Tanda-tanda orang yang takut kepada Allah

“Maka janganlah kamu takut kepada manusia, dan takutlah kepadaKu” (5:44)

Tanda-tanda orang yang takut kepada Allah:
1. Orang yang takut kepada Allah akan terus berusaha mengosongkan hatinya dari rasa permusuhan, kebohongan, kedengkian, iri hati dan penyakit-penyakit hati lainnya.

2. Selalu berusaha menahan lidahnya dari berbohong, mengumpat, memfitnah, mengadu domba, mengucapkan kata-kata yang tidak berguna. Ia memfungsikan lidahnya untuk berzikir kepada Allah, membaca Al-QUran dan berkata yang benar.

3. Tidak memasukkan makanan dan minuman yg haram ke dalam perutnya. Sabda Nabi, “Apabila sesuap nasi (yang haram) jatuh (masuk) ke dalam perut anak cucu Adam, maka malaikat yg ada di bumi dan di langit melaknatinyan selama suapan itu berada dalam perutnya. Dan kalau ia mati dalam keadaan demikian, maka tempatnya adalah neraka Jahanam.

4. Tidak menggunakan matanya utk melihat hal-hal yg diharamkan. Dia tidak melihat dunia dgn pandangan nafsu duniawi, ttp ia memandangnya sebagai ibrah, utk dipetik sebagai pelajaran. Dia tidak melihat sst yg tidak halal utk dilihatnya. Nabi bersabda, “Barangsiapa yg memenuhi pandangan matanya dgn yg haram, maka Allah akan memenuhi matanya dgn api neraka, klak di hari akhirat”

5.Tidak menggunakan tangannya utk menerima dan melakukan yg diharamkan. Tetapi ia gunakan tangannya utk meraih dan menggapai hal-hal yg mengandung unsur ketaatan dan dapat mendekatkan diri kepada Allah. Kaab bin Akhbar meriwayatkan: “Allah menciptakan perkampungan (di akhirat) yg terbuat dari Zabarjat hijau. Dalam perkampunagn itu terdapat seribu rumah, di dalam setiap rumah terdapat seribu kamar, tidak ada yang dapat menempati rumah yg sedemikian indah itu, kecuali org yg aapbila disodorkan atau ditawarkan kepadanya sesuatu yg haram, dia menolak dan meninggalkannya kerana takut kepada Allah.

6. Tidak menggunakan kedua kakinya melangkah berjalan untuk melakukan kemaksiatan. Tetapi kedua kakinya selalu digunakan berjalan utk ketaatan dan kebaktian kepada Allah demi mencari keridhaanNya. Berjalan utk melakukan kebaikan, bergaul bersama org-org yg alim dan saleh.

7. Selalu memfkuskan dan mengorientasikan segala aktiviti kesalehan dan ketaatannya utk mencari keredhaan Allah dan eraih kebahagiaan negeri akhirat.

Take home message: Org yg takut kepada Allah ialah org yg terjaga hatinya, lidahnya, perutnya, matanya, tangannya, kakinya, dan kesalehannya.

0 Responses to “Tanda-tanda orang yang takut kepada Allah”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Dakwah kita diam dari bicara, riuh dengan kerja.
Sesekali kita bersuara, biarlah ia menggegar jiwa.

Sebarang artikel di sini boleh disebarkan insyaAllah

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 10 other followers


%d bloggers like this: